Diarree
Bij een verstoring van de spijsvertering kan diarree ontstaan. De ontlasting bevat meer water dan normaal,hierdoor wordt de ontlasting dun.
- Klachten en symptomen
- Oorzaken
- Wanneer moet je een arts raadplegen?
- Hoe voorkom je diarree?
- Wat kun je er zelf aan doen?
- Geneesmiddelen
- Meer informatie en advies
Klachten en symptomen
Diarree is een dunne, waterige ontlasting die gepaard kan gaan met buikkramp en braken. Soms ook met koorts. In ernstige gevallen van diarree wordt veel vocht verloren. Meestal gaat diarree na één of twee dagen vanzelf over, maar soms duurt het langer.
Oorzaken
Acute diarree wordt meestal veroorzaakt door virussen of bacteriën. Deze komen het lichaam binnen door besmet water of besmet voedsel. Ook kun je besmet worden door contact met iemand die diarree heeft.
Chronische diarree kan het gevolg zijn van een ontsteking in de dikke darm, een spijsverteringsstoornis of een infectie door wormen of bacteriën. Ook misbruik van laxeermiddelen kan chronische diarree tot gevolg hebben.
Soms wordt diarree veroorzaakt door het gebruik van een nieuw geneesmiddel. De darmen moeten hier dan aan wennen. De diarree is dan van tijdelijke aard.
Let op: Door diarree kan het lichaam minder goed geneesmiddelen uit de darm opnemen, met als gevolg een verminderde werking van die geneesmiddelen. Een voorbeeld hiervan is de verminderde werking van de anticonceptiepil. Jouw Alphega apotheek kan je hierover meer informatie geven. Ook wanneer je plastabletten, anti-epileptica, digoxine of lithium gebruikt of wanneer je suikerziekte hebt, is het verstandig om met je arts of apotheker te overleggen.
Wanneer moet je een arts raadplegen?
- wanneer de diarree ( meer dan 8 x per dag) niet ophoudt
- bij waterdunne diarree of diarree met koorts ( meer dan 38ºC kinderen jonger dan 2 jaar na 1 dag, volwassenen ouder dan 70 na 1 dag. Alle andere leeftijden na 3 dagen.
- wanneer de diarree niet na een week verbeterd is
- bij diarree met aanhoudend braken en minimale vochtopname
- bij weinig plassen, erge dorst, sufheid, verwardheid, gevoel flauw te vallen
- bij reizigersdiarree met ernstig ziek zijn, koorts en bloed bij de ontlasting
- bij diarree afgewisseld door obstipatie gedurende enkele weken
- bij bloed en/of slijm in de ontlasting
- bij voortdurende buikpijn
- bij heftige buikpijn rond de navel of rechts onderin
- wanneer de diarree mogelijk wordt veroorzaakt door een bijwerking
Heb je diarree en kom je net terug van een reis rond de Middellandse Zee of een andere ‘verre’ bestemming, dan kan er sprake zijn van reizigersdiarree door een bacterie. Ook dan kun je het beste contact opnemen met je huisarts.
Hoe voorkom je diarree?
Hygiene is een goede voorzorgsmaatregel tegen diarree. Was daarom de handen na elk toiletbezoek of luierwisseling. Daarnaast is het verstandig groenten en fruit goed te wassen en eventueel te koken. in bepaalde streken in het buitenland kun je beter geen kraanwater drinken. In zulke gebieden dien je ook voorzichtig te zijn met onverpakt consumptie-ijs en frisdrank, salades, ongeschild fruit en rauw voedsel. Verder kun je in het algemeen beter geen vette maaltijden nuttigen.
Wat kun je er zelf aan doen?
Er is geen behandeling waardoor diarree sneller overgaat. Het is belangrijk dat je meer drinkt dan gewoonlijk om uitdroging te voorkomen. Drink iedere keer wanneer je waterige ontlasting hebt gehad een glas water of andere drank. Als je ook overgeeft is drinken extra belangrijk. Bij buikkrampen kan een warme kruik verlichting bieden. In principe mag je alles eten ( bij voorkeur licht verteerbaar voedsel), waarin je trek hebt en wat verdragen wordt. Kleine porties en calorierijk voedsel zijn vaak het beste. Omdat ontbijtkoek, karnemelk, stroop, zuidvruchten en sinaasappelsap laxerend werken, kun je deze voedingsmiddelen beter niet gebruiken als je diarree hebt.
Geneesmiddelen
Geneesmiddelen om de diarree te stoppen worden eigenlijk afgeraden. Alleen in noodgevallen (bijvoorbeeld omdat je op reis gaat) kun je loperamide nemen waardoor de ontlasting minder vaak komt. Dit mag hooguit twee dagen gebruikt worden, maar niet als er ook sprake is van koorts of bij kleine kinderen.
Loperamide bevattende preparaten mogen tijdens de zwangerschap of bij het geven van borstvoeding uitsluitend op advies van een arts worden gebruikt. Bij hevige diarree verliest het lichaam veel vocht, waardoor het risico bestaat op uitdrogen. Dit kan gevaarlijk zijn. Je kunt met ORS een speciaal drankje maken om uitdroging tegen te gaan. ORS is een oplossing van mineralen en suikers in water. Het drankje stopt de diarree niet. Door de juiste verhouding van suikers en mineralen nemen de darmen het water direct op. Voor de juiste dosering kun je het schema op de bijsluiter raadplegen. Het is belangrijk dat de op de verpakking vermeldde hoeveelheid water wordt gebruikt om het poeder of de bruistablet op te lossen. Het toevoegen van suiker of vruchtensap verbetert de smaak maar vermindert de effectviteit.
Meer weten?
Alle informatie lees je in de folder Diarree.
Wil je meer weten over dit onderwerp, jouw gezondheid of de geneesmiddelen die je gebruikt? Kom dan gerust eens langs bij Alphega apotheek. Wij zijn je graag van dienst.
Ook voor geneesmiddelen die je zonder recept koopt, raden we aan te laten controleren of ze samengaan met eventuele andere geneesmiddelen die je al gebruikt. Geef het gebruik van deze zelfzorgmiddelen dan ook altijd door aan jouw apotheek.