ASSET_NEWS_TABS_SIDE is verlopen.
Er zijn geen resultaten.
Er zijn geen resultaten.

Asset Publisher Read More is verlopen.

Koortslip

Lippen zijn het hele jaar door uiterst gevoelig voor invloeden van buitenaf. In de zomer kunnen sterke zonnestralen zorgen voor gesprongen, uitgedroogde of verbrande lippen. In de winter kunnen lippen door kou, vocht en wind ruw en schraal aanvoelen.

Klachten en symptomen

Bij een koortslip heb je, meestal vrij plotseling, last van kleine, doorzichtige, vochthoudende blaasjes op de lip. Vooral vlak voor het ontstaan kun je last hebben van een kloppend, pijnlijk en branderig gevoel. Korte tijd later ontstaan blaasjes op de lip die met vocht gevuld zijn. Na het openbarsten drogen de blaasjes in en vormen zich wondkorstjes en kloofjes. De plekjes kunnen zich ook rondom de lippen en de neus bevinden. De genezing van de huid duurt ongeveer zeven tot tien dagen.


Oorzaken

Zonder dat je het merkt, kun je besmet zijn met het Herpes simplexvirus. Het virus kan bij schraal weer, streng vriesweer, felle zon en een verminderde weerstand van het lichaam actief worden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij koorts, vandaar de naam ‘koortslip’. Het virus is besmettelijk bij direct contact. Was daarom altijd direct de handen na aanraking van de koortslip. Pas ook op met het op de mond kussen van iemand met een koortslip en vermijd oraal seksueel contact. Om verdere besmetting te voorkomen is het raadzaam niet aan de wondjes te krabben.

Let op: Baby’s kunnen ernstig ziek worden van het Herpes simplexvirus. Knuffel of kus daarom nooit een baby als je een koortslip hebt.

Wanneer moet je een arts raadplegen?

Als de blaasjes na twee weken nog niet verdwenen zijn, is het raadzaam een arts te raadplegen. Het kan zijn dat er bacteriën in de blaasjes zijn gekomen en dat deze bacteriën nog een andere infectie hebben veroorzaakt. Wanneer de blaasjes op een andere plek op het lichaam voorkomen (vagina, penis, ogen) of als het vocht in de blaasjes niet helder is, is het ook verstandig een huisarts te raadplegen.

Voorkomen van een koortslip

Vooral aan zee, op het water en in de sneeuw zijn de lippen extra kwetsbaar. Het uitdrogen van de lippen bij vorst, schraal weer en felle zon kun je voorkomen door ze te beschermen met vet (vaseline) of een lippenbalsem. Tijdens de wintersport en in de zomer heeft een lipbeschermer met een zonnefilter de voorkeur. Een goede lichamelijke conditie, niet roken, voldoende nachtrust en gevarieerde voeding kunnen ook een gunstig effect hebben.

Wat kun je er zelf aan doen?

De genezing van een koortslip is nauwelijks te beïnvloeden. Wel kun je het schraal worden van de lippen tegengaan door ze vet te houden.

Het Herpes simplexvirus raak je overigens nooit meer kwijt. Bij speciale omstandigheden zoals fel zonlicht, droog weer, vorst en verminderde weerstand kan het virus weer actief worden. Je kunt wel de activering voorkomen en de symptomen bestrijden. 

Geneesmiddelen

Voor de behandeling van een koortslip zijn diverse preparaten verkrijgbaar. Direct na het ontstaan kun je de vochtige blaasjes het beste indrogen met een preparaat dat zinksulfaat of zinkoxide bevat. Het schoonhouden van de wondplekjes zorgt ervoor dat ze sneller genezen. Ingedroogde plekjes kun je beschermen met een vette lippenbalsem.

Let op: In de zomer is het niet verstandig om met een koortslip in de zon te gaan zitten. Dit kan het virus sterk stimuleren. Het gebruik van een waterbevattende crème is tijdens de zomer af te raden. Omdat het water door de zon verdampt, drogen je lippen nog verder uit. Ook het gebruik van water en zeep kan het uitdrogen van de lippen bevorderen. symptomen bestrijden. 

 

Meer weten?

Alle informatie lees je in de folder Koortslip.

Wil je meer weten over dit onderwerp, jouw gezondheid of de geneesmiddelen die je gebruikt? Kom dan gerust eens langs bij Alphega apotheek. Wij zijn je graag van dienst. 

Ook voor geneesmiddelen die je zonder recept koopt, raden we aan te laten controleren of ze samengaan met eventuele andere geneesmiddelen die je al gebruikt. Geef het gebruik van deze zelfzorgmiddelen dan ook altijd door aan jouw apotheek.