Tekenbeet
Teken zijn kleine spinachtige beestjes van één tot drie millimeter groot. Teken kruipen; ze kunnen niet springen of vliegen. Ze leven vooral in struiken en hoog gras. Vaak wordt gedacht dat teken alleen in natuurgebieden voorkomen. Dat is een misverstand. Ze leven ook in parken en tuinen.
Teken kruipen op passerende mensen of dieren en bijten zich vast in de huid. Door het opzuigen van bloed zwelt de teek op tot een bruinzwart bolletje van ongeveer één centimeter. Na enkele dagen laat de teek vanzelf los.
- Klachten en symptomen
- Wanneer moet je een arts raadplegen?
- Voorkomen van teken
- Wat kun je er zelf doen?
- Meer informatie en advies
Klachten en symptomen
Steeds meer teken zijn besmet met ziekteverwekkers. Wanneer een teek de inhoud van zijn speciale speekselklier in het wondje leegt, kan hij ziektes overbrengen. De ziekte van Lyme is één van de ziektes die door teken worden overgedragen.
Wanneer moet je een arts raadplegen?
Wanneer de huid rond de tekenbeet na enige tijd toch een rode kleur krijgt, moet je een arts raadplegen. Ook als na enkele weken of maanden griepachtige verschijnselen of gewrichtspijnen optreden, dien je de tekenbeet aan een arts te melden.
Voorkomen van teken
Om te voorkomen dat een teek op je kruipt en zich vastbijt in jouw huid, is het verstandig om niet van wandelpaden af te wijken. Bij wandelingen door hoog gras of struiken kun je het beste kleding met lange mouwen en broekspijpen dragen, zodat armen en benen bedekt zijn. Controleer de huid, na een verblijf in de natuur, op de aanwezigheid van teken.
Wat kun je er zelf aan doen?
Om te voorkomen dat een teek zijn speekselklier leegt, moet een teek zo snel mogelijk worden verwijderd. Het liefst binnen zes uur. Wanneer een teek korter dan 24 uur op de huid heeft gezeten en op de juiste wijze is verwijderd, is de kans op besmetting klein.
Het verwijderen van een teek gaat het beste met een speciale tekentang. Een dergelijke tang voorkomt dat bij het verwijderen van de teek de inhoud van zijn speekselklier wordt leeggespoten of dat het kopje van de romp wordt getrokken. Smeer geen middeltjes (bijvoorbeeld alcohol) op de teek om hem te verdoven of te doden. Juist dan zal hij de inhoud van zijn speekselklier in de wond spuiten.
Meer weten?
Wil je meer weten over dit onderwerp, jouw gezondheid of de geneesmiddelen die je gebruikt? Kom dan gerust eens langs bij Alphega apotheek. Wij zijn je graag van dienst.
Lees hier de folder.
Ook voor geneesmiddelen die je zonder recept koopt, raden we aan te laten controleren of ze samengaan met eventuele andere geneesmiddelen die je al gebruikt. Geef het gebruik van deze zelfzorgmiddelen dan ook altijd door aan jouw apotheek.