ASSET_NEWS_TABS_SIDE is verlopen.
Er zijn geen resultaten.
Er zijn geen resultaten.

Asset Publisher Read More is verlopen.

Vergifting bij kinderen

Vergiftigingen komen erg vaak voor. Jaarlijks komen duizenden kinderen bij de huisarts of spoedeisende hulp in verband met een mogelijke vergiftiging. Ruim tweeduizend kinderen moeten vervolgens in het ziekenhuis worden opgenomen.

Oorzaken
Klachten en symptomen
Eerste hulp bij vergiftiging
Hoe kun je vergiftiging voorkomen?
 

Oorzaken

Vergiftigingen komen het meest voor bij kinderen tussen de twee en de vijf jaar. Op deze leeftijd zijn kinderen erg ondernemend, onderzoeken van alles en stoppen daarbij veel in hun mond. Een kleine hoeveelheid van een giftige stof kan bij een klein kind al een flinke bedreiging vormen voor de gezondheid. Bijkomend nadeel is dat een vieze geur of smaak lang niet altijd afschrikt en dat veel producten zo aantrekkelijk verpakt zijn dat ze eruit zien als snoepjes of limonade.

Geneesmiddelen leveren het grootste aandeel in alle vergiftigingen. Denk hierbij niet alleen aan op recept verkregen medicijnen. Ook middelen die je zelf bij de apotheek of drogist kunt kopen, zoals vitamines en pijnstillers, kunnen in kleine hoeveelheden al schadelijk zijn. Verder staan tabak, alcohol, wc-verfrisser, giftige kamerplanten, cosmetica, bleekwater, waspoeder en andere schoonmaakmiddelen hoog op de gevarenlijst. Het zijn producten die in bijna ieder huishouden aanwezig  zijn en in de handen van kinderen veel gevaar opleveren. Buitenshuis, bijvoorbeeld in de tuin, zijn het vooral bessen en paddenstoelen die een risico vormen.

Wist je dat het opeten van één sigaret voor een klein kind levensbedreigend kan zijn?

Klachten en symptomen

De symptomen van vergifting verschillen per stof:

Vergiftiging met medicijnen, alcohol, tabak, planten en bessen:

  • bewusteloosheid
  • plotseling ziek zijn

Vergiftiging met schoonmaakmiddelen, zoals ontkalking- en bleekmiddelen:

  • rode huid
  • moeite met ademhalen en slikken
  • hevige pijn
  • brandwondjes en blaren op de lippen en in de mond
  • soms bloed uit de mond

Vergiftiging met  wasmiddelen en afwasmiddel:

  • pijn in maag en darmen
  • moeite met ademhalen
  • blaren op de lippen en in de mond

Eerste hulp bij vergiftiging

Bel meteen de huisarts of 112 wanneer je vermoedt dat jouw kind een giftige stof heeft binnen gekregen. Probeer er achter te komen waarmee het kind is vergiftigd. Laat de hulpverlener de verpakking zien en vertel hoeveel ervan is ingenomen.

De behandeling van een vergiftiging is afhankelijk van het materiaal dat het kind heeft ingenomen. Is het kind suf, bewusteloos of kan het niet zelfstandig drinken? Geef het kind dan geen drinken en laat het niet braken. Er is dan namelijk kans op verstikking. Leg het kind op de zij en bel onmiddelijk 112.

Wanneer een kind met medicijnen, alcohol, tabak of gifplanten is vergiftigd, moeten ten eerste de resten uit de mond verwijderd worden. Laat het kind daarna overgeven. Steek hiervoor een vinger in de keel. Als het kind heeft overgegeven, moet het daarna veel water drinken. Het is heel belangrijk dat een kind bij vergifitiging met reinigings-, ontkalkings- of bleekmiddelen niet overgeeft. De giftige stoffen kunnen op de 'terugweg' namelijk net zo veel schade aanrichten als toen het ingeslikt werd. Het beste is om het kind slokjes water of melk te geven. Wanneer de giftige stof op het gezicht, handen of in de ogen is gekomen, moet dat weggespoeld worden met schoon leidingwater.

Bij vergiftiging met petroleumproducten het kind niet laten drinken maar alleen de mond spoelen met water. Bij een vergiftiging met waspoeder of afwasmiddelen meot een kind een 'ontschuimend' middel innemen. Geef iets vets, bijvoorbeeld: koffieroom, klontje boter, slagroom, mayonaise of volle melk. Dit voorkomt schuimvorming, kind niet laten braken dat kan de situatie verergeren.

Hoe kun je een vergiftiging voorkomen?

  • Bewaar geneesmiddelen altijd in een afgesloten (medicijn) kast en leg de sleutel op een onbereikbare plaats.
  • Lever oude en niet gebruitke medicijnen in bij joiuw Alphega apotheek
  • Bewaar geneesmiddelen altijd in de originele verpakking met de bijsluiter
  • Leg geneesmiddelen niet in iets dat ook voor eten en drinken gebruikt wordt
  • Berg gevaarlijke stoffen weg op een veilige afgesloten plek, niet bereikbaar voor kinderen
  • Bewaar producten in de originele verpakking en sluit flessen en potten direct na gebruik. Breng restanten naar een inzamelingspunt.
  • Koop zo min mogelijk producten die gevaarlijke stoffen bevatten. Lees altijd de informatie op het etiket en houdt rekening met de waarschuwingen.
  • Houdt sigaretten(peuken), alcoholische dranken en cosmetica uit de buurt van kleine kinderen en zorg ervoor dat kinderen niet in handtassen kunnen rommelen.
  • Verwijder giftige planten uit huis en loop de tuin na op giftige bloemen en struiken en paddenstoelen.

Vaak gebeuren ongelukken op het moment dat je wordt weggeroepen. Zorg daarom altijd dat kinderen niet bij gevaarlijke stoffen kunnen komen.

Heb je zelf kleine kinderen of regelmatig kleine kinderen in huis? Schaf dan de Gifwijzer aan. deze geeft aan wat je moet doen bij vergiftigingen en is te koop bij Alphega apotheek.


Meer weten?

Alle informatie lees je in de folder Vergiftiging bij kinderen.

Wil je meer weten over dit onderwerp, jouw gezondheid of de geneesmiddelen die je gebruikt? Kom dan gerust eens langs bij Alphega apotheek. Wij zijn je graag van dienst.

Ook voor geneesmiddelen die je zonder recept koopt, raden we aan te laten controleren of ze samengaan met eventuele andere geneesmiddelen die je al gebruikt. Geef het gebruik van deze zelfzorgmiddelen dan ook altijd door aan jouw apotheek.