ASSET_NEWS_TABS_SIDE is verlopen.
Er zijn geen resultaten.
Er zijn geen resultaten.

Asset Publisher Read More is verlopen.

Kinderkwaaltjes

Met kinderen ontkom je niet aan kinderkwaaltjes. Voor zieke kinderen moet je anders zorgen dan voor een zieke volwassene. 

Luieruitslag

Luieruitslag is voor eenh baby erg vervelend. als de huid in contact komt met urine, worden door zuut en vocht irritaties veroorzaakt. De huid onder de luier is plaatselijk schraal, rood en pijnlijk. Opd e billen en in de liezen zijn vaak kleine blaasjes te zien. De tere huid kan zelfs stuk gaan en open,vochtige plekken vertonen. De darmbacteriën in de ontlasting verergeren de klachten. Een behandeling met bepaalde geneesmiddelen (zoals antibiotica) kan luieruitslag tot gevolg hebben.

Voorkomen van luieruitslag

Luieruitslag kan voorkomen worden door te zorgen voor schone en droge billen. verschoon daarom de luier zo vaak mogelijk en laat het kind ook eens een tijdje zonder luier liggen. Door de billen een aantal malen per dag te wassen met lauw water en ze daarna in te smeren met billenzalf, kun je voorkomen dat luieruitlsag ontstaat. Bij beginnende huidirritatie kun je de billen het beste insmeren met zink. Zinkolie is goed smeerbaar. Zinkzalf is stugger, maar dekt beter af. Smeer de olie of zalf dik op en breng dit bij iedere verschoning opnieuw aan. Zinkolie en zinkzalf geven bleke vlekken in kleding en beddengoed, die lastig te verwijderen zijn.

Berg

Losse, vette korstjes op het midden van het hoofdje is berg. Berg kan zich verspreiden naa de oren, de nek en in het gezichtje. Berg kun je verwijderen door babyolie in te laten trekken en met een speelkaart te verwijderen.

Spruw

Dit is een infectie veroorzaakt door een schimmel die normaal op de huid voorkomt. Wanneer het klimaat voor deze schimmel optimaal is, kan deze in de mond een ontsteking veroorzaken. Bij een witte aanslag op de tong in combinatie met witte puntjes aan de binnenkant van de wang kan er sprake zijn van spruw en is het raadzaam contact op te nemen met je huisarts.

Doorkomende tandjes

Als de baby vijf tot zes maanden oud is, komen de eerste tandjes tevoorschijn. Er zijn kinderen die hier geen last van hebben, maar dit proces gaat helaas ook vaak gepaard met vervelende verschijnselen.

Klachten en symptomen van doorkomende tandjes
Wanneer een tandje doorkomt, wordt je baby zeurderig, huilerig en rusteloos. Hij of zij slaapt slecht en heeft last van pijn, kwijlen, diarree, luieruitslag en koorts. Zodra het tandje is doorgebroken, verdwijnen de klachten weer.

Oorzaken van doorkomende tandjes
Bij de geboorte krijgt de baby van de moeder bescherming mee tegen bacteriën en virussen. Na ongeveer vijf maanden neemt deze bescherming af. De baby moet dan zelf de afweerstoffen gaan aanmaken. Door deze overschakeling is de natuurlijke weerstand tijdelijk iets lager. Omdat in deze periode ook de eerste tandjes doorkomen, is de baby extra gevoelig voor bijkomende ontstekingen en andere klachten. Bovendien spant het tandvlees over de doorkomende tand. Dit geeft een pijnlijk gevoel.

Als het tandje is doorgekomen en er zijn geen nieuwe tandjes op komst, dan moeten de klachten vanzelf verdwijnen. Gebeurt dit niet, dan kan het zijn dat de baby ziek is. Dit wordt gemakkelijk over het hoofd gezien. Let bij voortdurende klachten vooral goed op koorts.

Wanneer naar de dokter?
Bij ernstige of lang aanhoudende klachten doe je er goed aan een arts te raadplegen. Dit geldt vooral bij hoge koorts en koorts die langer dan drie dagen aanhoudt.

Wat kun je zelf doen bij doorkomende tandjes?
De klachten zijn niet te voorkomen, maar je kunt de pijn wel aanzienlijk verlichten door het tandvlees op de plaats van de doorbraak te masseren. Hiervoor kun je een vinger of de bolle kant van een theelepeltje gebruiken. Ook kun je de baby laten bijten op bijvoorbeeld een bijtring of rammelaar.

Geneesmiddelen bij doorkomende tandjes
Er zijn suikervrije geneesmiddelen verkrijgbaar die je op het tandvlees kunt smeren, waardoor de pijn minder wordt. Je kunt de druppels of de gel met een wattenstaafje of je vingertoppen maximaal vier keer per dag op de pijnlijke plaats aanbrengen. De baby mag hierna drie kwartier niet eten of drinken, omdat anders het geneesmiddel wegspoelt. Bij niet al te hoge koorts kun je eventueel, bij voorkeur na overleg met je arts of apotheek, een paracetamol-zetpil van 120 mg geven.

Fluor en tandenpoetsen
Fluoride kan in een aantal gevallen voorkomen dat tandbederf ontstaat. Voor een optimaal resultaat is het belangrijk om kleine kinderen zo vroeg mogelijk te laten beginnen met tandenpoetsen. Let er op dat de tandpasta de juiste hoeveelheid fluoride bevat (0,05 tot 0,075%). Het toedienen van extra fluortabletjes is dan niet nodig.

  • Kinderen tot één jaar: eenmaal per dag poetsen met fluoridepeutertandpasta is voldoende.
  • Kinderen van één tot vijf jaar: tweemaal per dag poetsen met een fluoridepeutertandpasta.
  • Kinderen vanaf vijf jaar: minimaal twee keer per dag poetsen met een fluoridetandpasta voor volwassenen.

Voor alle leeftijden geldt dat de tandarts in sommige gevallen kan besluiten om extra fluoride te geven. Zorg verder voor een goede mondhygiëne en bezoek de tandarts elk halfjaar.

Koorts bij kinderen

Bij kleine kinderen treedt soms plotseling hoge koorts op, die over het algemeen ook weer snel zakt. Meestal is er dan ook geen reden tot ongerustheid. Eventueel kun je je kind een paracetamol zetpil geven. Raadpleeg je Alphega apotheek voor de juiste sterkte. Let er verder op dat je kind genoeg drinkt. Kleine kinderen drogen namelijk snel uit.

Diarree bij kinderen

Diarree ontstaat als gevolg van een storing in de spijsvertering. Een onschuldige ontsteking of buikgriep zijn de belangrijkste oorzaken. Omdat kinderen zeer gevoelig zijn voor vochtverlies, kan diarree bij hen snel tot uitdroging leiden. Deze gevaarlijke situatie kan worden voorkomen door het kind veel te laten drinken. Als regel geldt dat er één glas vocht per ontlasting moet worden gedronken. Bij kleine kinderen moet de diarree binnen twee dagen verminderen. Indien dit niet het geval is, is het verstandig een arts te raadplegen. Zuigelingen die diarree hebben, moeten altijd door een arts worden onderzocht.

Gebruik van ORS
Om het vochtverlies te compenseren kun je eventueel orale rehydratievloeistof (ORS) gebruiken. Dit is een oplossing van suikers en mineralen in water. Deze vloeistof heeft geen invloed op de oorzaak van de diarree, maar voorkomt wel uitdroging. Het is wel heel belangrijk dat je je exact houdt aan het doseringsschema op de bijsluiter. Raadpleeg daarvoor je huisarts of vraag je Alphega apotheek om advies.

 

Oorpijn bij kinderen

Oorpijn wordt vaak veroorzaakt door een ontsteking van het middenoor. Kinderen tot zes jaar zijn hiervoor extra gevoelig, omdat zij nog geen compleet afweersysteem hebben. Dat is ook de reden dat een middenoorontsteking vaak ontstaat bij kinderen die net een verkoudheid, mazelen of waterpokken hebben gehad. Een middenoorontsteking is meestal het gevolg van onvoldoende beluchting of afvoer via de zogenaamde 'Buis van Eustachius'. Deze buis vormt de verbinding tussen het middenoor en de neusholte. Bij een ontsteking van het middenoor kan er door ophoping van slijm en etter druk ontstaan op het trommelvlies, wat erg pijnlijk is. Als je denkt dat je kind een oorontsteking heeft, kun je beter niet zelf gaan dokteren, maar je huisarts raadplegen. Een verwaarloosde middenoorontsteking kan namelijk leiden tot zeer ernstige complicaties zoals een hersenvliesontsteking. Wil je meer weten over dit onderwerp vraag dan bij je Alphega apotheek naar de folder Hoofdpijn, keelpijn, oorpijn.

Verkoudheid bij kinderen

Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus dat met name de keel en neus aantast. Vooral kinderen zijn erg vatbaar. Het duurt meestal kort en gaat vanzelf weer over. De belangrijkste klachten zijn een verstopte neus, niesbuien en een waterige afscheiding uit de neus. Als je kind verkouden is, is het belangrijk dat het voldoende nachtrust krijgt. Zorg er ook voor dat de luchtvochtigheid in huis op peil blijft door bakjes met water aan de radiatoren te hangen. Als je kind erg veel hinder ondervindt van een verkoud­heid kun je eventueel de neus druppelen met een fysiologische zoutoplossing. Vraag je Alphega apotheek om advies.

Neusdruppels
Als je kind erg veel hinder ondervindt van een verkoudheid kun je eventueel de neus druppelen met een fysiologische zoutoplossing of met neusdruppels die xylometazoline bevatten. Vraag je Alphega apotheek om advies.

Stomen
Stomen met heet water kan verlichtend zijn, maar heeft geen langdurig effect. Het is niet nodig om iets aan het water toe te voegen. Bij kinderen jonger dan twee jaar mag dit niet eens. Veel van deze producten bevatten namelijk menthol, een stof die bij jonge kinderen benauwdheid kan veroorzaken.

Neusreinigingspompje
Veel Alphega apotheken hebben een neusreinigingspompje (plastic dop op een rubberen bal) in het assortiment. Hiermee kan het in de neus aanwezige slijm worden verwijderd. Doordat het plastic dopje vrij groot is, kan het pompje alleen vooraan in de neus komen. Vraag je apotheek of het consultatiebureau om advies over het gebruik van dit pompje.

Wil je meer weten over dit onderwerp, vraag dan bij je Alphega apotheek naar de folder Verkoudheid, hoest, koorts en griep.

Geneesmiddelen en kinderen

Voor de optimale werking van geneesmiddelen is het erg belangrijk dat je weet hoe je ze moet gebruiken. Daarom zal je Alphega apotheek altijd extra uitleg geven als je een medicijn voor het eerst meekrijgt.

Van de meeste geneesmiddelen krijgen kinderen een dosering die is aangepast aan hun leeftijd of hun lichaamsgewicht. Sommige geneesmiddelen mogen alleen gegeven worden vanaf een bepaalde leeftijd. Andere geneesmiddelen zijn ongeschikt voor kinderen. De belangrijkste informatie staat ook op het etiket.

Geneesmiddelen toedienen
Veel kinderen hebben problemen met het innemen van hun medicijnen, daarom de volgende tips:

  • Vloeibare medicijnen kunnen meestal aan flesvoeding toegevoegd worden. Met welke dranken een geneesmiddel gemengd mag worden, staat meestal in de bijsluiter. Je kunt dit ook vragen bij jouw Alphega apotheek.
  • Vloeibare geneesmiddelen kun je toedienen met behulp van een doseerspuitje. Zo kun je altijd de exacte dosering bepalen.
  • Tabletten en capsules zijn voor baby’s en peuters erg moeilijk door te slikken. Ze worden daarom ook meestal niet voorgeschreven. Als je kind toch capsules heeft gekregen, kun je jouw Alphega apotheek vragen of ze geopend mogen worden. In dat geval kun je de inhoud door het eten strooien. Voor tabletten zijn er speciale tabletsplitters in de handel.

Zwangerschap en borstvoeding
Sommige geneesmiddelen zijn van invloed op de ontwikkeling van het ongeboren kind. Daarom wordt streng gecontroleerd of een middel geen kwaad kan tijdens zwangerschap. Als je zwanger bent, meld dat dan altijd aan je arts en apotheek. Juist in de eerste weken van de zwangerschap kan een geneesmiddel schadelijk zijn voor de vrucht. Als je een kinderwens hebt, kun je overleggen met je arts of apotheker, of je je geneesmiddelen zonder bezwaar kunt blijven gebruiken. Dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. Sommige geneesmiddelen kunnen de kwaliteit van het sperma beïnvloeden.
Geef je borstvoeding, vertel dit dan ook aan je apotheek. Via het bloed kunnen schadelijke stoffen namelijk in de moedermelk terechtkomen. In de bijsluiter van geneesmiddelen wordt het altijd vermeld als ze schadelijk zijn tijdens zwangerschap of borstvoeding.

Wat te doen bij ongelukken in huis

Als er in of rond het huis een ongeluk gebeurt, dan is het handig om te weten wat je moet doen. Bij Alphega apotheek kun je hiervoor de Gifwijzer, de Eerstehulpwijzer en de Brandwondenwijzer kopen.

Vergiftiging
In elk huishouden zijn diverse giftige stoffen aanwezig. Denk daarbij bijvoorbeeld aan schoonmaakmiddelen, spiritus en wasbenzine. Ook sommige planten kunnen een vergiftiging veroorzaken. Heb je kleine kinderen, dan is het verstandig de Gifwijzer in huis te hebben. Hierin staat wat je moet doen als iets giftigs is gegeten of gedronken.

Eerste hulp
In de Eerstehulpwijzer staat praktische informatie om bij kinderen eerste hulp te verlenen. De meest voorkomende ongelukken worden besproken. In deze wijzer vind je ook de checklist Veilig Huis, met adviezen om je huis zo veilig mogelijk te maken.

Brandwonden
Heeft jouw baby of kindje een brandwond? Koel de brandwond dan tenminste tien minuten met lauw, zacht stromend leidingwater. Neem bij twijfel altijd contact op met een arts of bel 112. De Brandwondenwijzer biedt direct hulp. Je vindt hierin ook de belangrijkste oorzaken van brand en brandwonden en meer dan 125 tips om ze te voorkomen.

Meer weten?

Alle informatie lees je in de folder Kinderkwaaltjes.

Wil je meer weten over dit onderwerp, jouw gezondheid of de geneesmiddelen die je gebruikt? Kom dan gerust eens langs bij Alphega apotheek. Wij zijn je graag van dienst.

Ook voor geneesmiddelen die je zonder recept koopt, raden we aan te laten controleren bof ze samengaan met eventuele andere geneesmiddelen die je al gebruikt. Geef het gebruik van deze zelfzorgmiddelen ook altijd door aan jouw apotheek.