ASSET_NEWS_TABS_SIDE is verlopen.
Er zijn geen resultaten.
Er zijn geen resultaten.

Asset Publisher Read More is verlopen.

Babyverzorging – huid en haar

De babyhuid is na de geboorte nog onvolledig van structuur en kan zich nog niet goed verdedigen tegen bacteriën, zon, regen, wind en milieuvervuiling. De babyhuid is vatbaar voor infecties en schimmels, omdat de beschermende zuurmantel ontbreekt. Ook de hoornlaag is nog niet volgroeid, waardoor snel irritaties kunnen optreden.

Pas in het vierde levensjaar is de hoornlaag compleet. Omdat de zweetklieren nog onvoldoende reageren op temperatuurschommelingen kan warmtestuwing optreden. Vlak na de geboorte stopt de talgproductie tijdelijk bijna volledig, met als gevolg dat de babyhuid gemakkelijk uitdroogt. Een goede verzorging van de babyhuid is daarom erg belangrijk. Hieronder lees je meer over:

Verzorging van de babyhuid

Badolie en babyzeep

De eerste maanden kun je het beste alleen een paar druppels milde badolie in het badwater doen. Daarmee hou je de babyhuid soepel en zacht en voorkom je dat deze uitdroogt. Kies voor badolie die zich vermengt met water en niet als een laagje op het water blijft liggen. Was de baby met een katoenen washandje en gebruik geen zeep. Zeep vermindert de werking van de badolie. Als de baby drie tot vier maanden oud is, kunt je overschakelen op een milde babyzeep.

Babypoeder

Na het baden kun je de baby het beste droog deppen met een katoenen luier. Die neemt meer vocht op dan een handdoek. Let er op dat ook de huidplooien goed droog zijn. Om vochtige huidplooien te voorkomen kun je ze eventueel voorzien van een dun laagje poeder. Strooi het poeder eerst op een gaasje en breng het vervolgens aan in de huidplooien. Zo voorkom je dat het poeder in contact komt met oogjes, neus of mond. Gebruik geen poeder in combinatie met zalf. Het poeder vormt dan klontjes. Eventueel kun je de baby na het afdrogen insmeren met een bodylotion voor baby’s of -als de huid erg droog is- met een vettige huidcrème.

Huid- en zonnebrandcrème

Gaat de baby naar buiten, gebruik dan een huidcrème om uitdrogen van de babyhuid door kou en wind te voorkomen. Laat de baby niet in de volle zon zitten of spelen. Gebruik altijd een anti-zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor, ook in de schaduw.

 

Luieruitslag

Luieruitslag is voor een baby erg vervelend. Als de huid in contact komt met urine, worden door zuur en vocht irritaties veroorzaakt. De huid onder de luier is plaatselijk schraal, rood en pijnlijk. Op de billen en in de liezen zijn vaak kleine blaasjes te zien. De tere huid kan zelfs stuk gaan en open, vochtige plekken vertonen. De darmbacteriën in de ontlasting verergeren de klachten. Ook een behandeling met bepaalde geneesmiddelen (zoals antibiotica) kan luieruitslag tot gevolg hebben. Over het algemeen geven stoffen luiers eerder klachten dan beter absorberende papieren luiers. Luieruitslag kan worden voorkomen door te zorgen voor schone en droge billen. Verschoon daarom de luier zo vaak mogelijk en laat de baby ook eens een tijdje zonder luier liggen.

Zinkolie en zinkzalf

Door de billen een aantal malen per dag te wassen met lauw water en ze daarna in te smeren met babyzalf, kun je voorkomen dat luieruitslag ontstaat. Bij beginnende huidirritatie kun je de billetjes het beste insmeren met zinkolie of zinkzalf. Zinkolie is goed smeerbaar. Zinkzalf is stugger, maar dekt beter af. Smeer de zalf of olie dik op en breng dit bij iedere verschoning opnieuw aan. Zinkolie en zinkzalf geven bleke vlekken in kleding en beddengoed, die lastig te verwijderen zijn.

Veelvoorkomende huidproblemen

  • Hormoonvlekjes: kleine, rode vlekjes met een blaasje erop. Ze komen het meest voor in de huidplooien en onder de luier.
  • Witte puntjes: ze zien eruit als warmteblaasjes en bevinden zich in het gezicht, op het hoofdje en in de nek. Deze puntjes ontstaan meestal drie tot vijf weken na de geboorte.
  • Droge huid: de huid is ruw met schilfers en kan gespannen en strak zijn.
  • Berg: losse, vette korstjes op het midden van het hoofdje. Berg kan zich verspreiden naar de oren, de nek en het gezichtje.
  • Spruw: dit is een infectie veroorzaakt door een schimmel die normaal op de huid voorkomt. Wanneer het klimaat voor deze schimmel optimaal is, kan deze in de mond een ontsteking veroorzaken. Bij een witte aanslag op de tong in combinatie met witte puntjes aan de binnenkant van de wangetjes kan er sprake zijn van spruw. Raadpleeg dan de huisarts.

Op spruw na verdwijnen huidproblemen vanzelf weer. Neem bij vragen contact op met je consultatiebureau.

Haarverzorging

Babyshampoo

Een babyshampoo moet mild zijn, omdat de hoofdhuid van de baby dun en gevoelig is. Door het te snel op gang komen van de talgproductie kan de hoofdhuid vettige schilfers vertonen (berg). Bij het gebruik van een agressieve shampoo kan dit probleem verergeren. Babyshampoo veroorzaakt geen huid- of oogirritaties door de neutrale zuurgraad.

Merken babyverzorgingsproducten

Er zijn verschillende merken babyverzorgingsproducten, zoals:

  • Zwitsal heeft het meest uitgebreide assortiment. De producten bevatten geen kleurstoffen maar zijn wel licht geparfumeerd (de bekende Zwitsalgeur). Zwitsal heeft ook diverse anti- zonnebrandmiddelen en een serie hypo-allergene producten.
  • Natusan heeft eveneens een uitgebreid assortiment. Met uitzondering van de billetjescrème en de shampoo bevatten Natusan-producten geen parfum.
  • Balneum Hermal heeft een uitgebreid assortiment badoliën die ook voor baby's kunnen worden gebruikt. Soms heeft je Alphega apotheek ook een eigen (goedkopere) versie badolie.
  • Sebamed
  • Johnson
  • Neutral

Meer weten?

Op deze pagina lees je meer over voeding voor baby’s.

Wil je meer weten over dit onderwerp, jouw gezondheid of de geneesmiddelen die je gebruikt? Kom dan gerust eens langs bij Alphega apotheek. Wij zijn je graag van dienst.

Ook voor geneesmiddelen die je zonder recept koopt, raden we aan te laten controleren of ze samengaan met eventuele andere geneesmiddelen die je al gebruikt. Geef het gebruik van deze zelfzorgmiddelen dan ook altijd door aan jouw apotheek.