ASSET_NEWS_TABS_SIDE is verlopen.
Er zijn geen resultaten.
Er zijn geen resultaten.

Asset Publisher Read More is verlopen.

Ramadan en medicijngebruik

U wilt zich in deze heilige maand aan de religieuze plicht houden en met uw familie meedoen aan het vasten. Het innemen van geneesmiddelen wordt gezien als verbreking van het vasten. Maar ineens stoppen met het gebruik van geneesmiddelen, de dosering of het moment van inname aanpassen, kan gezondheidsproblemen veroorzaken. 

Medicijngebruik en vasten
Geneesmiddelgebruikers veranderen tijdens de ramadan vaak op eigen initiatief het doseerschema van hun medicijnen. Voor medicijnen die maar eens per dag worden ingenomen, levert dat vaak geen problemen op.

Veel medicijnen moeten echter op vaste tijdstippen worden ingenomen: bijvoorbeeld elke zes uur of na elke maaltijd. Gedurende de ramadan worden dan, op eigen initiatief, één of meerdere doses overgeslagen of alle medicijnen in één keer ingenomen. Dit kan gezondheidsklachten opleveren:

  • Het ineens innemen van meerdere doses die verspreid over de dag ingenomen hadden moeten worden, kan gezondheidsschade veroorzaken.
  • Door het vasten kan het lichaam anders reageren op een geneesmiddel.
  • Verschillende middelen die tegelijk worden ingenomen, kunnen elkaars werking beïnvloeden.
  • Laat op de avond eten kan de werking beïnvloeden van een middel dat voor het slapen gaan wordt ingenomen.
  • Geneesmiddelen innemen op een nuchtere maag kan (meer) bijwerkingen veroorzaken.

Vraag uw Alphega apotheek om advies
Gebruikt u (chronische) medicatie en wilt meedoen met de ramadan? Vraag dan uw Alphega apotheek om advies. In samenspraak met uw arts kijken wij wat de beste oplossing is voor uw situatie. In overleg met u en uw arts kan de medicatievorm of het innametijdstip van het medicijn worden aangepast. Bijvoorbeeld door een medicijn te kiezen dat maar één keer per dag ingenomen moet worden in plaats van drie keer. 

Maak een afspraak met uw apotheek voordat u begint aan de vastenmaand. Samen nemen we uw geneesmiddelen door en geven we u advies op maat. Om u goed te kunnen adviseren is het raadzaam dat u alle medicijnen die u gebruikt, meeneemt naar de apotheek. Ook uw medicijnen die u zonder recept bij bijvoorbeeld de drogist koopt.

Dieet en de ramadan
Tijdens de vastenmaand nuttigt u waarschijnlijk meteen na zonsondergang een grote maaltijd. Na een hele dag vasten hebt u behoefte aan veel, zoet en vet eten om het hongergevoel te verdrijven. Later op de avond volgt eventueel een tweede maaltijd. Een derde maaltijd wordt kort voor zonsopkomst genuttigd. Wanneer u een verplicht dieet volgt, kan dit eetpatroon onprettig of zelfs ongezond zijn. Maagklachten kunnen er bijvoorbeeld door verergeren. Bij diabetespatiënten (suikerziekte) kan het zelfs gevaarlijke situaties veroorzaken.

Over het algemeen is het gezonder ‘s avonds niet te veel en te zwaar te eten. ‘s Ochtends is een stevige maaltijd juist goed. Het is ook heel belangrijk om tussen zonsondergang en zonsopkomst voldoende te drinken.

Volgt u een dieet en wilt u meedoen met het vasten? Overleg voor aanvang van de vastenperiode dan met uw arts of diëtist.