ASSET_NEWS_TABS_SIDE is verlopen.
Er zijn geen resultaten.
Er zijn geen resultaten.

Asset Publisher Read More is verlopen.

Verkoudheid 

Als je verkouden bent, zijn de ademhalingswegen besmet met een virus. In principe is verkoudheid een onschuldige ziekte die vanzelf weer overgaat. Meestal duren de klachten een week.

Klachten en symptomen

Verkoudheid kan gepaard gaan met een verstopte neus, niezen, lichte verhoginghoestkeelpijnhoofdpijnoorpijn, tranende ogen, pijnlijke lymfeklieren in de hals, koortsuitslag en verlies van smaak en reuk. Wanneer je verkouden bent, raken ook vaak de kaaken voorhoofdsholte ontstoken. Hierdoor kan kies- en hoofdpijn optreden. Mensen met astma of chronische benauwdheid kunnen het extra benauwd krijgen door een verkoudheid. Ook bij zuigelingen kan extra benauwdheid optreden.

Oorzaken

Er bestaan vele soorten verkoudheidsvirussen. Je bent extra vatbaar voor besmetting als jouw conditie door bijvoorbeeld oververmoeidheid of slechte voeding is verminderd. Hoewel blootstelling aan kou, tocht en vocht niet direct verkoudheid veroorzaakt, kan hierdoor wel de weerstand verminderen. Bij een lagere weerstand krijgt het verkoudheidsvirus meer kans.

Het verkoudheidsvirus wordt overgedragen via de huid. Zo kun je besmet raken door iemand een hand te geven die net de neus heeft gesnoten. Ook via de lucht wordt het verkoudheidsvirus overgedragen. Denk hierbij aan niezen of hoesten. Een verkoudheid verzwakt de lichaamsweerstand, waardoor andere bacteriën en virussen een kans krijgen. Zo kan een tweede (en vaak ernstigere) besmetting ontstaan. Voorbeelden zijn een oorontsteking, griep of bronchitis. Omdat griep meestal een tweede besmetting is die optreedt na de verkoudheid, worden griep en verkoudheid regelmatig met elkaar verward.

Wanneer moet je een arts raadplegen?

Bij kleine kinderen moet extra worden opgelet. Overleg met de huisarts is verstandig bij kinderen jonger dan vier maanden, die langer dan één dag een temperatuur van 38ºC of hoger hebben. Bij volwassenen is het verstandig een arts te raadplegen bij:

  • Benauwdheid of het ophoesten van veel slijm.
  • Een temperatuur van 38º C of hoger die langer dan vijf dagen aanhoudt.
  • Het langer dan vijf dagen bestaan van (eenzijdige) pijn in bovenkaak, kauwpijn, kiespijn of pijn bij het voorover bukken.
  • Een tweede temperatuurstijging of een verhoging die al een paar weken aanhoudt.

Hoe voorkom je verkoudheid?

Het is onmogelijk een verkoudheid te voorkomen. Het risico op besmetting kun je beperken door goede hygiënische maatregelen. Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze na één keer gebruiken weg. Houd een hand voor de mond als je moet hoesten of niezen en was de handen regelmatig. Een goede lichamelijke weerstand en een goede conditie verkleinen de kans op een verkoudheid. Een goede weerstand bouw je op met gevarieerde voeding, voldoende nachtrust en een regelmatig leven.

Bij verkoudheid in de directe omgeving, kun je proberen zoveel mogelijk uit de buurt te blijven van degene die verkouden is.

Wat kun je er zelf aan doen?

Wanneer je verkouden bent, bespoedig je jouw herstel door:

  • Een goede nachtrust
  • Een goede luchtvochtigheid en ventilatie in de leefomgeving\
  • Voldoende te drinken

Vaak en krachtig snuiten prikkelt het slijmvlies in de neus en zorgt ervoor dat besmet slijm in de voorhoofdsholten en oren kan komen. Daarom is het beter de neus niet te hard te snuiten of, beter nog, op te halen.

Hoewel de werkzaamheid van stomen nooit is bewezen, vinden sommige mensen dat het bij verkoudheid verlichting geeft. Ook het toevoegen van producten als menthol, kamfer of kamille kan prettig aanvoelen. Een inhalator kan een handig hulpmiddel bij stomen zijn.

Tip: bij jonge kinderen is stomen af te raden. De stoom kan te heet zijn. Daarnaastkunnen producten als menthol of kamfer bij kinderen tot twee jaar leiden tot ernstige benauwdheidsklachten.

Geneesmiddelen

Verkoudheid
Een verkoudheid is met medicijnen niet sneller te genezen. Het is een kwestie van uitzieken. De symptomen van een verkoudheid kunnen wel met medicijnen worden verlicht.

Verstopte neus
Baby’s met een verstopte neus kunnen moeilijk drinken. Om het neusslijmvlies te laten slinken, kun je eventueel een zoutoplossing proberen. Bij je Alphega apotheek zijn kant-en-klare zoutoplossingen voor baby’s, kinderen en volwassenen te verkrijgen. Er is keuze uit neusdruppels en neusspray.

  • Kinderen van twee jaar en ouder mogen neusdruppels met 0,05% xylometazoline gebruiken.
  • Kinderen ouder dan twaalf jaar en volwassenen kunnen een sterkere variant neusdruppels met 0,1% xylometazoline gebruiken.

Neusdruppels kunnen bij langdurig gebruik een averechts effect hebben en zelfs blijvende schade aan het neusslijmvlies veroorzaken. Daarom mogen ze niet langer dan vijf dagen achtereen worden gebruikt.

Voordat je neusdruppels gebruikt, is het belangrijk de neus te reinigen. Houd vervolgens het hoofd achterover en breng het flesje een klein eindje in de neus. Buig na het druppelen of sprayen het hoofd voorover. Kom daarna rustig overeind en snuit de neus opnieuw. Als er meerdere gezinsleden verkouden zijn, dient ieder gezinslid een apart flesje te gebruiken.

Meer weten?

Alle informatie over verkoudheid lees je in de folder Verkoudheid en koorts

Wil je meer weten over dit onderwerp, jouw gezondheid of
de geneesmiddelen die je gebruikt? Kom dan gerust eens langs bij Alphega apotheek. Wij zijn je graag van dienst.

Ook voor geneesmiddelen die je zonder recept koopt, raden we aan te laten controleren of ze samengaan met eventuele andere geneesmiddelen die je al gebruikt. Geef het gebruik van deze zelfzorgmiddelen dan ook altijd door aan jouw apotheek.