ASSET_NEWS_TABS_SIDE is verlopen.
Er zijn geen resultaten.
Er zijn geen resultaten.

Asset Publisher Read More is verlopen.

Moeite met het innemen van medicijnen

Het innemen van medicijnen lijkt makkelijk, de meeste mensen doen dit zonder er over na te denken. Mensen die last hebben van slikproblemen hebben moeite met eten en drinken, maar ook met het innemen van medicijnen. 

Klachten en symptomen
Oorzaken
Wanneer moet je een arts raadplegen?
Wat kun je er zelf aan doen?
Innemen van tabletten en capsules
Geneesmiddelen openen/fijnmaken
M
eer weten?

 

Klachten en symptomen

Vaak vinden ouderen en kinderen het lastig om tabletten en capsules te slikken. Maar ook wanneer je slikproblemen hebt tijdens het eten en drinken, kun je het slikken van medicijnen als lastig ervaren.

De volgende symptomen kun je ervaren wanneer je slikproblemen hebt;

  • Verslikken tijdens het eten en/of drinken, hoesten, rood/blauw aanlopen, tranen in de ogen krijgen.
  • Soms loopt speeksel, of eten en drinken uit de mond
  • Vast voedsel is vooral moeilijk om te eten, vloeibaar voedsel gaat beter
  • Vaak het gevoel hebben dat eten en/of medicijnen in de keel blijven steken
  • Eten en/of medicijnen die in de mond achter blijven
  • Pijn bij het slikken
  • Gewichtsverlies
  • Langzaam eten
  • Geen honger en/of dorst hebben om slikken te vermijden
  • Snel moe worden van eten en/of drinken
  • Niet gevarieerd eten, voornamelijk vloeibaar eten

Oorzaken 

Er zijn verschillende oorzaken die voor slikproblemen kunnen zorgen.

Ouderdom: wanneer je ouder wordt, verzwakken de spieren en wordt kauwen moeilijker.  Het eten wordt minder goed fijngemalen en worden er te grote stukken doorgeslikt. Wanneer dit wordt veroorzaakt door een slecht passend gebit, moet je contact opnemen met je tandtechnicus.

Hersenletsel: wanneer er in de aansturing vanuit de hersenen problemen ontstaan, wordt kauwen een stuk moeilijker. Ook de zenuwen kunnen zorgen voor een minder goed mondgevoel, hierdoor is de controle over de mondspieren verminderd. Wanneer er niet goed gekauwd kan worden, kan het eten niet goed genoeg fijngemalen worden.

Problemen in het zenuwstelsel: door verschillende aandoeningen (zoals MS, ziekte van parkinson) verminderd de kracht en de aansturing van bepaalde spieren, waaronder ook de kauw- en slikspieren.

Aandoeningen in het gebied van hoofd en hals: door operatie, bestraling en/of chemo van aandoeningen zoals kanker kunnen problemen met slikken ontstaan.

Geneesmiddelen: geneesmiddelen kunnen zorgen voor bijwerkingen, zoals sufheid en een droge mond. Wanneer je eet terwijl je suf bent kunnen er problemen ontstaan met slikken, daarnaast zorgt te weinig spekselvloed voor slikproblemen.

Angst: door angst en stress rondom slikproblemen worden deze problemen vaak juist verergert.

Wanneer moet je een arts raadplegen?

Wanneer het moeilijk kunnen slikken voor grote problemen in je dagelijks leven zorgt, moet je contact opnemen met je huisarts.Deze kan je zonodig doorverwijzen naar een logopedist voor ondersteuning.

Voor vragen over geneesmiddelen en het innemen daarvan kun je contact opnemen met je Alphega apotheek.

Wat kun je er zelf aan doen?

Overleg met je apotheek wanneer je een tablet of capsule niet kunt slikken, soms zijn er alternatieven beschikbaar zoals drankjes en oplostabletten.

Innemen van tabletten en capsules

Buig bij het slikken van geneesmiddelen het hoofd iets naar voren. Neem een slok water, leg het geneesmiddel op de tong en slik deze door met een volgende slok water. Door het hoofd iets naar voren te buigen, wordt de opening in de keel wat groter. Wanneer dit niet lukt, vraag je Alphega apotheek of jouw geneesmiddele met vla of appelmoes ingenomen mag worden. Als dit geen probleem veroorzaakt kun je een lepel vullen met vla of appelmoes waarop je het geneesmiddel legt, hierdoor glijdt het makkelijker.

Geneesmiddelen openen/fijnmaken

Wanneer je geneesmiddelen in tablet of capsulevorm wilt openen of fijnmaken. neem altijd eerst contact op met de apotheek of dit mag. Sommige geneesmiddelen mogen niet opengemaakt of fijngemalen worden i.v.m. de werking en/of bijwerkingen.

Meer weten?

Alle informatie lees je in de folder Moeite met het innemen van medicijnen.

Wil je meer weten over dit onderwerp, jouw gezondheid of de geneesmiddelen die je gebruikt? Kom dan gerust eens langs bij Alphega apotheek. Wij zijn je graag van dienst.

Ook voor geneesmiddelen die je zonder recept koopt, raden we aan te laten controleren of ze samengaan met eventuele andere geneesmiddelen die je al gebruikt. Geef het gebruik van deze zelfzorgmiddelen dan ook altijd door aan jouw apotheek.