ASSET_NEWS_TABS_SIDE is verlopen.
Er zijn geen resultaten.
Er zijn geen resultaten.

Asset Publisher Read More is verlopen.

Hoofdroos

Bij hoofdroos is er sprake van een versnelde aanmaak en afstoting van de cellen van de hoofdhuid. Normaal gesproken duurt dit proces ongeveer drie weken. Bij hoofdroos gaat dit proces veel sneller. Bovendien is de productie van talg (huidvet) groter, waardoor de dode huidcellen aan elkaar klonteren.

Klachten en symptomen

Hoofdroos komt vaak voor. Rond de leeftijd van twintig jaar heeft de helft van de mensen last van hoofdroos. Zonder behandeling zijn de verschijnselen min of meer constant aanwezig. De voornaamste klacht bij hoofdroos is een zichtbare schilfering van de behaarde hoofdhuid. Afwisselend kan deze schilfering gepaard gaan met jeuk. Vooral op donkere kleding vallen de schilfers erg op. De meeste mensen vinden dit erg vervelend.
 

Oorzaken

Het ontstaan van hoofdroos wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door een gist. Deze gist maakt deel uit van de normale huidflora en veroorzaakt alleen hoofdroos als er ook nog sprake is van andere factoren:

 • Uitwendige factoren: kleding, plaatselijke irritatie door zepen of cosmetica, een droog klimaat.
 • Inwendige factoren: aanleg, stress, voeding, verminderde afweer.

Hoofdroos is geen teken van een slechte gezondheid of een voorbode van een ernstiger aandoening. Ook bestaat er geen verband tussen hoofdroos en haaruitval of kaalheid. Hoofdroos is, hoe hinderlijk ook, een puur cosmetisch probleem. Zuigelingen kunnen in de eerste levensmaanden gelige schilfers en korsten op de hoofdhuid hebben. Dit wordt ‘berg’ genoemd.
 

Wanneer moet je een arts raadplegen?

Het is verstandig een arts te raadplegen:

 • Als de hoofdhuid ontstoken is, bijvoorbeeld door krabben.
 • Als de hoofdroos gepaard gaat met haaruitval.
 • Als de schilfering er zilverachtig uitziet en ook op andere plekken van het lichaam voorkomt.
 • Als ondanks het goed opvolgen van het behandeladvies na zes weken geen verbetering is opgetreden.
   

Wat kun je er zelf aan doen?

Wanneer je aanleg hebt voor hoofdroos of continu wordt blootgesteld aan één van de andere factoren die genoemd zijn, is het nooit helemaal te voorkomen. Je kunt de klachten wel beperken door de uitlokkende factoren zoveel mogelijk te vermijden en door een goede verzorging van het haar en de hoofdhuid.

 • Was je haar, liefst iedere dag, met een milde shampoo.
 • Masseer de hoofdhuid goed voor vermindering van de schilfering.
 • Spoel de shampoo goed uit om eventuele irritatie van de hoofdhuid door achtergebleven zeepresten te voorkomen.

 

Hoofdroos wordt doorgaans minder door de zon. Bij lagere temperaturen en lagere luchtvochtigheid wordt de hoofdroos juist erger. Maak hier dus verstandig gebruik van.

Bij onvoldoende resultaat kun je een anti-roosshampoo gebruiken. Bij gebruik van een anti-roosshampoo dien je altijd eerst het haar te wassen met een gewone shampoo en goed uit te spoelen. Vervolgens masseer je de anti-roosshampoo in het haar en de hoofdhuid. Laat dit vijf minuten intrekken en spoel het vervolgens zeer goed uit. De anti-roosshampoo dien je de eerste twee weken tweemaal per week te gebruiken. Daarna kun je dit terugbrengen naar eenmaal per week.

Er zijn verschillende soorten anti-roosshampoo verkrijgbaar. Alphega apotheek kan je adviseren welke shampoo het beste bij jou past. Als de roos terugkomt na het staken van de behandeling, kan het gebruik van een anti-roosshampoo weer worden hervat.

Haarverzorgingsproducten zijn geen oorzaak voor het ontstaan van hoofdroos. Producten zoals gel, lak en mousse kunnen tijdens de behandeling gewoon worden gebruikt.

Bij baby’s met ‘berg’ kun je de hoofdhuid insmeren met olie en deze vervolgens een nacht laten intrekken.Daarna kun je de schilfers met een speelkaart voorzichtig afschrapen. Na verloop van tijd verdwijnt ‘berg’ vanzelf. In ieder geval in de loop van het eerste levensjaar.

Meer weten?

Alle informatie over hoofdroos lees je in de folder Hoofdluis en hoofdroos. Of kom langs bij je Alphega apotheek, we helpen je graag. Voor het assortiment haarverzorgingsproducten van Alphega apotheek klik hier

Wil je meer weten over dit onderwerp, jouw gezondheid of de geneesmiddelen die je gebruikt? Kom dan gerust eens langs bij Alphega apotheek. Wij zijn je graag van dienst.

Ook voor geneesmiddelen die je zonder recept koopt, raden we aan te laten controleren of ze samengaan met eventuele andere geneesmiddelen die je al gebruikt. Geef het gebruik van deze zelfzorgmiddelen dan ook altijd door aan jouw apotheek.