ASSET_NEWS_TABS_SIDE is verlopen.
Er zijn geen resultaten.
Er zijn geen resultaten.

Asset Publisher Read More is verlopen.

Hart- en vaatziekten

Onder hart- en vaatziekten verstaan we ziekten van het hart (al dan niet aangeboren) en/of van de bloedvaten. Hieronder vallen bijvoorbeeld angina pectoris (pijn op de borst), hartinfarct, beroerte of TIA, hartfalen, perifeer vaatlijden (slechte bloedsomloop in de benen) en aangeboren hartafwijkingen.

Klachten en symptomen
Oorzaken
Wanneer een arts raadplegen
Voorkomen van hart-en vaatziekten
Wat kun je zelf doen
Geneesmiddelen
Meer informatie en advies

Klachten en symptomen

Omdat er veel verschillende hart- en vaatziekten zijn, kunnen de klachten uiteenlopen. De klachten bij aangeboren hartafwijkingen hangen af van het soort afwijking. Soms zijn er weinig of geen klachten. Bij baby's met een hartafwijking geldt dat ze vaak slecht drinken, vermoeid zijn, er bleek of blauwachtig uit zien en veel transpireren.

Hieronder staan de meest voorkomende hart- en vaatziekten en hun symptomen beschreven.

  • Angina pectoris: pijn op de borst bij inspanning
  • Hartinfarct: pijn op borst ook in rust, vaak uitstralend naar de linkerarm en of kaak en naar rug of schouderbladen. Soms last van misselijkheid en/of zweten.
  • Beroerte of TIA: uitvalsverschijnselen zoals scheve mond, moeilijkheden bij het spreken, krachtverlies in armen of benen.
  • Hartfalen: vermoeidheid, kortademigheid, vocht vasthouden (bijvoorbeeld in de benen), prikkelhoest bij platliggen, verminderde eetlust, slapeloosheid of onrustige slaap, duizeligheid, koude handen en voeten
  • Perifeer vaatlijden: pijn in de benen bij het lopen en soms ook in rust

Oorzaken

Angina pectoris , hartinfarct, beroerte of TIA en perifeer vaatlijden worden veroorzaakt door artherosclerose oftewel slagaderverkalking. De bloedvaten slibben enigszins dicht doordat vetten en cholesterol zich aan de wand vasthechten. Vervolgens kan er stolselvorming ontstaan. Als een stolsel loslaat en vervolgens verderop in de bloedsomloop vast komt te zitten, is een afsluiting het gevolg. Het achterliggende weefsel krijgt geen bloed en zuurstof waardoor schade ontstaat, bijvoorbeeld in de vorm van een hartinfarct of beroerte. De oorzaak van hartfalen (verminderde pompfunctie van het hart) is gelegen in eerder doorgemaakte hartinfarcten, hoge bloeddruk, lekkende hartkleppen of een ziekte van de hartspier.

Een aangeboren hartziekte ontstaat tijdens de zwangerschap als het hart en de bloedsomloop worden aangelegd. Hierbij kunnen verschillende factoren een rol spelen.

Wanneer moet je een arts raadplegen?

Je doet er goed aan bij de volgende klachten een arts te raadplegen:

  • bij onsamenhangend praten, dubbelzien of blindheid aan een oog, hevige duizeligheid of krachtverlies in en/of verlamming van een arm of been.
  • bij pijn op de borst: een beklemmende, drukkende pijn achter het borstbeen. De pijn trekt in veel gevallen door naar de linkerarm of naar de kaken en soms naar de rug of de schouderbladen. Soms gaan de klachten gepaard met misselijkheid en zweten.
  • bij hartritmestoornissen en duizeligheid, neiging tot flauwvallen en bewusteloosheid. Bijkomende klachten zijn: transpireren, een onaangenaam gevoel en misselijkheid.
  • Bij een vol gevoel in de bovenbuik, een opgezette buik, zwaarder worden terwijl je niet meer dan normaal eet, verminderde eetlust, 's nachts vaker moeten plassen terwijl je soms overdag minder plast. 
  • bij vermoeidheid, kortademigheid, prikkelhoest (vooral bij platliggen), slapeloosheid, of onrustige slaap, duizeligheid, opgezette benen en enkels, koude handen en voeten.

Voorkomen van hart-en vaatziekten

De kans dat bij jou een hart-of vaatziekte optreedt, kan worden ingeschat met behulp van een risicobepaling. Er wordt dan een berekening gemaakt aan de hand van enkele risicofactoren: bloeddruk, bloedglucosegehalte, cholesterolgehalte, overgewicht, voeding, lichaamsbeweging, leeftijd, geslacht en roken. Een hoge bloeddruk of een hoog cholesterolgehalte op zich is geen ziekte. Het kan wel de kans op het ontstaan van een hart- of vaatziekte vergroten.

Je kunt de kans op het krijgen van een hart- of vaatziekten zelf verkleinen door jouw leef- en voedingsgewoonten aan te passen. De huisarts kan op grond van de risicobepaling besluiten dat het nodig is om een behandeling  met geneesmiddelen te starten. Het doel van deze behandeling is de risicofactoren zodanig te beinvloeden, dat de kans op hart- en vaatziekten vermindert. Hiervoor is het natuurlijk wel noodzakelijk deze behandeling langdurig te volgen en daarbij ook jou leefstijl aan te passen. Een behandeling met geneesmiddelen alleen is niet afdoende.

Wat kun je er zelf aan doen?

Door het aanpassen van je leefstijl kun je hart- en vaatziekten voorkomen of de kans hierop sterk verkleinen. Je kunt deze maatregelen altijd nemen; het effect op je gezondheid is erg groot.

  • Stoppen met roken: Roken is absoluut slecht voor de gezondheid en is risicofactor nummer 1 voor ziekten van het hart, de bloedvaten en de longen.
  • Vermijden van stress of leren omgaan met stressvolle situaties: Stress kan bloeddruk verhogend werken. Langdurige stress kan leiden tot hartproblemen en overspannenheid.
  • Voldoende bewegen: Tenminste vijf dagen per week dertig minuten flink wandelen, fietsen of bijvoorbeeld tuinieren.
  • Gezond en gevarieerd eten: Voor alles geldt, niet teveel! Eet voldoende groente en fruit. Wees matig met het gebruik van zout. Eet niet teveel verzadigde vetten. Verzadigd vet zit in: room, volle melkproducten, vet vlees, koekjes, gebak en snacks. Eet in plaats daarvan onverzadigde vetten. Deze zitten in vette vis, olie, en dieetmargarine.
  • Matig alcoholgebruik. Drink niet meer dan twee glazen per dag en het liefst niet elke dag.
  • Afvallen bij overgewicht. Overgewicht kan leiden tot gezondheidsklachten (zoals hart-en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk, gewrichtsproblemen). Afvallen zorgt voor een duidelijke vermindering van deze problemen. Zo kan bijvoorbeeld de bloeddruk twee mmHg per kilo gewichtsverlies dalen.

Geneesmiddelen

Voor hart- en vaatziekten kan de arts verschillende geneesmiddelen voorschrijve. De meest bekende middelen zijn; middelen tegen hoge bloeddruk, vochtafdrijvende middelen, cholesterolverlagers, bloedverdunners, middelen om de hartspier ( pompwerking van het hart) te versterken en middelen om de zuurstofvoorziening van het hart te verbeteren. Bij alle geneesmiddelen geldt dat dagelijkse inname volgens het voorschrift van de arts erg belangrijk is.

Meer informatie

Alle informatie over hart- en vaatziekten lees je hier. Wil je meer weten over dit onderwerp, jouw gezondheid of de geneesmiddelen die je gebruikt? Kom dan gerust eens langs bij Alphega apotheek. Wij zijn je graag van dienst.

Ook voor geneesmiddelen die je zonder recept koopt, raden we aan te laten controleren of ze samengaan met eventuele geneesmiddelen die je al gebruikt. Geef het gebruik van deze zelfzorgmiddelen dan ook altijd door aan jouw apotheek.