ASSET_NEWS_TABS_SIDE is verlopen.
Er zijn geen resultaten.
Er zijn geen resultaten.

Asset Publisher Read More is verlopen.

Vaginale schimmelinfectie

Wanneer het zure milieu van de vagina verstoord is kan een vaginale schimmelinfectie ontstaan.

Klachten en symptomen
Oorzaken
Wanneer moet je een arts raadplegen?
Voorkomen van een vaginale schimmelinfectie
Geneesmiddelen
 

Klachten en symptomen

Wanneer er sprake is van een vaginale schimmelinfectie is er sprake van vaginale jeuk, soms ook bij de schaamlippen. De afscheiding uit de vagina is wit en soms korrelig van structuur. Tijdens het vrijen en plassen is de vagina rood, pijnlijk en gezwollen. Een vaginal schimmelinfectie kan vanzelf overgaan, maar wanneer er erg vel hinder van de klachten is, zijn er geneesmiddelen die ervoor kunnen zorgen dat de schimmelinfectie sneller overgaat,

Oorzaken

Een vaginale schimmelinfectie wordt veroorzaakt door een verstroing  in het vaginale milieu. Dit is van nature een zuur milieu en bacteriën en schimmels kunnen hier moeilijk in groeien. Een vaginale schimmelinfectie wordt meestal veroorzaakt door de schimmel Candida Albicans en komt het meeste voor in de vruchtbare leeftijd van de vrouw. 

Het gebruik van zeep in en rond de vagina, antibiotica en verschillende geneesmiddelen kunnen het evenwicht in het vaginal milieu verstoren en hierdoor krijgt de schimmel de kans om te groeien.

Wanneer moet je een arts raadplegen?

  • wanneer er in het afgelopen jaar meer dan drie keer een vaginale schimmelinfectie is geweest.
  • als een eerdere behandeling niet heeft gewerkt of als na de behandeling de klachten niet over zijn
  • wanneer er ook sprake van diabetes is
  • wanneer er immunosuppresiva, oncolytica, HIVmiddelen of chronisch antibiotoca gebruikt worden
  • wanneer er sprake is van een verstoord immuunsysteem
  • wanneer het mogelijk om een SOA gaat
  • wanneer er sprake is van een zwangerschap
  • bij kinderen jonger dan 16 jaar en vrouwen na de menopauze
  • als er ookl andere klachten zijn zoals; pijn bij het plassen, pijn in de onderbuik, koorts, abnormale bloedingen, zweren of blaren, rugpijn, misselijkheid en/of braken, diarree, pusvorming of sterk ruikende afscheiding

Voorkomen van een vaginale schimmelinfectie

Was de vagina niet meer dan nodig en gebruik geen zeep. Spoel de vagina niet inwendig, maar enkel uitwendig met lauw water, eventueel met een zeepvrije wasemulsie. Vermijd het dragen van strakke en/of synthetische broeken en vermijd het gebruik van inlegkruisjes.
Wanneer er toch inlgekruisjes gebruikt moeten worden, zorg ervoor dat deze regelmatig verschoond worden. Wanneer er sprake is van een infectie, moet het gebruik van tampons vermeden worden, ook kan men beter dan geen gemeenschap hebben.

Geneesmiddelen

Voor het behandelen van een vaginale schimmelinfectie zijn er verschillende producten verkrijgbaar in de apotheek. Het is raadzaam de partner ook mee te behandelen, wanneer deze klachten heeft. Pas op met het gebruik van vaginaal douches, deze kunnen het evenwicht in de vagina flink verstoren.

Meer weten?

Alle informatie lees je in de folder Vaginale schimmelinfecties.

Wil je meer weten over dit onderwerp, jouw gezondheid of de geneesmiddelen die je gebruikt? Kom dan gerust eens langs bij Alphega apotheek. WIj zijn je graag van dienst.

Ook voor geneesmiddelen die je zonder recept koopt, raden we aan te laten controleren of ze samengaan met eventuele andere geneesmiddelen die je al gebruikt. Geef het gebruik van deze zelfzorgmiddelen dan ook altijd door aan jouw apotheek.