Hooikoorts
Hooikoorts is een allergische reactie van de slijmvliezen van neus en ogen op stuifmeel (pollen) van grassen, bomen of struiken. Hooikoorts heeft weinig met hooi en meestal niets met koorts te maken. Vroeger dacht men dat de meeste klachten ontstonden tijdens de hooitijd. Vandaar de naam hooikoorts.
Klachten en symptomen
Hooikoortsklachten zijn gebonden aan het bloeiseizoen van grassen en windbestuivende planten. Dit loopt van februari tot september. Meestal is het stuifmeel van grassen de boosdoener, maar ook het stuifmeel van bomen (berk en wilg), struiken (hazelaar) en onkruid (bijvoet en weegbree) kan klachten veroorzaken. Daarnaast zijn factoren als bloeitijd van het betreffende gewas, het weer (bij droog weer neemt de pollenconcentratie toe) en de grootte van de stuifmeelkorrel van invloed op hooikoortsklachten.
Gras bloeit in de maanden mei, juni en juli. Voor veel hooikoortspatiënten is dat dan ook de lastigste periode. Hooikoortsklachten zijn verschillend van aard en kunnen zowel afzonderlijk als gecombineerd voorkomen. De ernst van de klachten is afhankelijk van het aantal stuifmeelkorrels in de lucht. Hooikoorts is niet gevaarlijk. Bij langdurige klachten kan een, moeilijk herstellende, beschadiging van het neusslijmvlies optreden.
Neusklachten
Hooikoorts lijkt in het begin op een neusverkoudheid die steeds erger wordt. Het neusslijmvlies raakt gezwollen en er ontstaat een branderig en jeukend gevoel. Hierdoor ontstaan onbedwingbare niesbuien. Er stroomt eerst helder, dun vocht uit de neus dat later slijmerig, taai en soms gekleurd kan worden. Door de gezwollen neusslijmvliezen raakt de afvoer van de neusbijholtes naar de neus vaak verstopt. Dit geeft dan een vol gevoel in het hoofd en een zeurderige hoofdpijn boven de neusrug en de ogen.
Oogklachten
Bij oogklachten jeuken de ogen; ze voelen branderig aan en tranen voortdurend. De oogleden zijn gezwollen en het oogwit is rood. Ook kun je overgevoelig zijn voor licht.
Mond-, keel- en longklachten
Deze klachten uiten zich in jeuk, een droog en branderig gevoel in de keel, een droge irriterende hoest, kortademigheid of een piepende ademhaling. Soms ontstaan asmatische klachten.
Huidklachten
Huidklachten die kunnen optreden zijn zwellingen van mond en gezicht en netelroos (jeukende rode bulten).
Oorzaken
Hooikoorts is een allergische reactie van de slijmvliezen van neus en ogen op stuifmeel (pollen) van grassen, bomen of struiken. Hooikoortsklachten ontstaan pas nadat men enkele seizoenen stuifmeel heeft ingeademd. Veel mensen krijgen hooikoorts tussen hun 15e en 25e jaar. Er zijn echter uitzonderingen.
Voorkomen van hooikoorts
Hooikoortsklachten worden minder naarmate er minder stuifmeel ingeademd wordt. In de maanden mei tot augustus worden er hooikoortsberichten afgegeven. Deze bestaan uit een verwachting van de situatie voor hooikoortspatiënten. Ze worden dagelijks op radio en teletekst uitgezonden. U kunt de dagelijkse voorspellingen ook via internet opzoeken (www.weeronline.nl).
Vlak na een regenbui is de concentratie stuifmeel in de lucht het laagst. Dat is vaak een goed moment om te gaan sporten of wandelen. Ook ‘s ochtends vroeg is er nog niet zo veel stuifmeel in de lucht aanwezig.
In huis valt stuifmeel snel op de grond, tenminste als er geen tocht is. U kunt gerust met open raam slapen, maar doe wel de deuren dicht en stofzuig de slaapkamer regelmatig. In de zomer is het verstandig horren voor open ramen en deuren te plaatsen om het binnendringen van pollen zoveel mogelijk tegen te gaan.
Op het platteland zit meestal drie tot vijf keer zoveel stuifmeel in de lucht als in de stad. Ook op drukke autowegen zit vaak veel stuifmeel in de lucht. Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de sterke luchtwervelingen. Aan de kust, tenslotte, zit weinig stuifmeel in de lucht.
Bij de meeste mensen worden na een jaar of tien de klachten minder, maar vaak gaat hooikoorts niet helemaal over.
Meer weten?
Alle informatie over hooikoorts leest u in de folder Hooikoorts en andere allergische reacties.
Wilt u meer weten over dit onderwerp, uw gezondheid of de geneesmiddelen die u gebruikt? Kom dan gerust eens langs bij Alphega apotheek. Wij zijn u graag van dienst.
Ook voor geneesmiddelen die u zonder recept koopt, raden we aan te laten controleren of ze samengaan met eventuele andere geneesmiddelen die u al gebruikt. Geef het gebruik van deze zelfzorgmiddelen dan ook altijd door aan uw apotheek.
Lees meer over allergieën op de pagina Allergische reacties.