ASSET_NEWS_TABS_SIDE is verlopen.
Er zijn geen resultaten.
Er zijn geen resultaten.

Asset Publisher Read More is verlopen.

Tampons

Voor het opvangen van slijm en bloed bij je menstruatie kun je maandverband, inlegkruisjes of tampons gebruiken. Een tampon kan vrij veel bloed opnemen, zodat de kans op ophoping van bloed en daarmee de kans op een infectie erg klein is. Verwissel de tampon wel op tijd, na vier tot zes uur. De wijze van inbrengen van de tampon staat altijd in een uitgebreide gebruiksaanwijzing beschreven. Dit is mogelijk met de vingers of met een bijgevoegde inbrenghuls. De hygiënisch verpakte tampons zijn gemakkelijk mee te nemen en bieden meer vrijheid bij sporten en zwemmen.

Voor het eerst tampons gebruiken

Tampons je vanaf je eerste menstruatie gebruiken. Bij meisjes jonger dan twaalf jaar kan de vagina echter te klein zijn voor een tampon. Tampons kunnen ook worden gebruikt door meisjes die nog maagd zijn, want de tampon bereikt het maagdenvlies niet. Het is verstandig bij het eerste gebruik van tampons te beginnen met een minitampon, waarna men later eventueel kan overstappen op een normale of super tampon. Als meteen met een super of superplus tampon wordt begonnen, kan het gebeuren dat de tampon doorlekt. De vagina is dan te klein, waardoor de super tampon geen ruimte heeft om uit te zetten en bloed op te nemen. Als het inbrengen van een minitampon pijnlijk is, kan beter maandverband worden gebruikt.

Tampons en infecties

Vroeger dacht men dat tampons infecties zouden kunnen veroorzaken aan de vagina of baarmoeder. Uit onderzoeken blijkt echter dat infecties bij het gebruik van tampons niet vaker voorkomen.

Super(plus) tampons en Toxic Shock Syndrome (TSS)

Er zijn tampons verkrijgbaar met een groot vochtopnemend vermogen, de super of superplus tampon. Doordat ze veel bloed kunnen opzuigen, kun je ze langer inhouden. Verwissel ze wel regelmatig. Als je een tampon te lang inhoudt, gaat deze weliswaar niet lekken maar er kan wel bloed ophopen boven de tampon. Dit geeft een kleine kans op de zogenaamde 'tamponziekte'. Dit Toxic Shock Syndrome (TSS) wordt veroorzaakt door een gif producerende bacterie. Het gebruik van tampons wordt vaak met deze ziekte in verband gebracht, maar de kans hierop is zeer klein als je op tijd wisselt.

Terug naar informatie over menstruatie.