Noodanticonceptie
De morning-afterpil voorkomt zwangerschap door de eisprong te onderdrukken en het innestelen van een bevrucht eitje te voorkomen.
- Voordat u de morningafterpil gebruikt
- Wisselwerking met andere geneesmiddelen
- Overgevoeligheid
- Borstvoeding
- Gebruik morning-afterpil
- Bijwerkingen
- Wat te doen bij overgeven
- Nadat u de morning-afterpil hebt gebruikt
- Als u al eerder de morning-afterpil hebt gebruikt
- Bij problemen met anticonceptiemiddelen
- SOA
- Anticonceptie
- Als u de anticonceptiepil bent vergeten
- Bij problemen met de anticonceptiering of anticonceptiepleister
- Meer weten?
Voordat u de morning-afterpil gebruikt
Als het mogelijk is dat u zwanger bent door eerdere onbeschermde gemeenschap, neem dan contact op met uw huisarts. Mocht blijken dat u terwijl u zwanger bent, toch noodanticonceptie hebt gebruikt, dan hoeft u niets te doen. Noodanticonceptie heeft geen nadelige effecten op het ongeboren kind. Als u last hebt van ernstige leverfunctiestoornissen, de ziekte van Crohn of andere ernstige maag-darm problemen neem dan contact op met uw huisarts.
Wisselwerking met andere geneesmiddelen
Het gebruik van de morning-afterpil, samen met andere geneesmiddelen kan zorgen voor een verminderde werkingen van één van de middelen. Raadpleeg uw Alphega apotheek voor het juiste advies.
Overgevoeligheid
Als u eerder overgevoeligheidsreacties hebt gehad op de anticonceptiepil kan het zijn dat u ook overgevoelig bent voor de morning-afterpil. In dat geval kunt u het beste contact opnemen met uw Alphega apotheek of huisarts.
Borstvoeding
Wanneer u borstvoeding geeft, kunt u de morning-afterpil direct na de voeding innemen. Het is raadzaam om daarna de voedingen af te kolven en weg te gooien. Na ongeveer een week kunt u weer gewoon borstvoeding geven.
Gebruik morning-afterpil
Er zijn 2 verschillende morning-afterpillen met beide andere eigenschappen. De Norlevo® moet zo snel mogelijk na de onbeschermde geslachtsgemeenschap worden ingenomen, het liefst binnen 12 uur. Betrouwbaarheid is 95% als de Norlevo® binnen 24 uur na de onbeschermde gemeenschap wordt ingenomen, 85% als dit na 24 tot 48 uur gebeurt en 58% bij gebruik na 48-72 uur. Als het langer dan 72 uur geleden is, is het dus niet zinvol meer om Norlevo® in te nemen.
Ellaone® moet binnen 24 uur na de onbeschermde geslachtsgemeenschap worden ingenomen, de betrouwbaarheid is dan 95%. Ellaone® kan tot 120 uur na de onbeschermde geslachtsgemeenschap worden ingenomen.
Wanneer het langer dan 120 uur geleden is, kan het morning-afterspiraaltje een goed alternatief zijn.
Bijwerkingen
U kunt misselijk worden van noodanticonceptie. Sommige vrouwen kunnen overgeven of krijgen last van pijn, vermoeidheid of duizeligheid. Deze klachten verdwijnen meestal binnen 48 uur. Andere bijwerkingen zoals gevoelige borsten, doorbraakbloedingen en onregelmatige bloedingen kunnen aanhouden tot de volgende menstruatiecyclus.
Wat te doen bij overgeven
Als u binnen drie uur na het innemen van de morning-afterpil moet overgeven, is de werking niet betrouwbaar. U moet dan onmiddellijk 1 nieuwe tablet innemen, plus eventueel een medicijn om braken te voorkomen.
Nadat u de morning-afterpil hebt gebruikt
U bent vruchtbaar na het slikken van de morning-afterpil. Neem dan ook aanvullende maatregelen bij geslachtsgemeenschap tot aan uw volgende menstruatie. Als u de anticonceptiepil gebruikt, kunt u na het slikken van de morning-afterpil gewoon doorgaan met de resterende tabletten. Bij gebruik van de anticonceptiering of anticonceptiepleister vervolgt u ook de cyclus door een nieuw exemplaar te plaatsen of te plakken. Ook in deze gevallen moet u tot uw volgende menstruatie aanvullende beschermingsmaatregelen nemen.
Als u al eerder de morning-afterpil hebt gebruikt
Als u de morning-afterpil al vaker hebt gebruikt, is het beter om een anticonceptiemiddel te overwegen. De morning-afterpil is namelijk alleen geschikt voor noodgevallen en het vaker gebruiken van de morning-afterpil kan leiden tot vervelende storingen in de menstruatiecyclus.
Bij problemen met anticonceptiemiddelen
Wanneer u problemen hebt met uw reguliere anticonceptiemiddel en de morning-afterpil wilt gebruiken, is het belangrijk dit schema te raadplegen voordat u de morning-afterpil inneemt. Het is namelijk niet altijd nodig om de morning-afterpil te gebruiken.
SOA
De morning-afterpil beschermt niet tegen sexueel overdraagbare aandoeningen (SOA). Geslachtsziekten (en HIV/AIDS) komen frequent voor. Gebruik daarom bij sexuele contacten altijd een condoom!
Anticonceptie
De morning-afterpil is geen anticonceptiemiddel. Het is een noodoplossing en moet ook als zodanig worden beschouwd. Als u zwangerschap wilt voorkomen, kunt u kiezen voor een van de volgende anticonceptiemiddelen:
- Condooms zorgen ervoor dat er geen bevruchting plaats kan vinden. Tevens zijn condooms effectief bij het voorkomen van SOA’s (sexueel overdraagbare aandoeningen).
- De anticonceptiepil, anticonceptiering, anticonceptiepleister gaan de eisprong tegen.
- Het spiraaltje zorgt ervoor dat de eicel zich niet in de baarmoeder kan nestelen.
- Het implantatiestaafje gaat de eisprong tegen.
Overleg met uw huisarts welk anticonceptiemiddel het beste bij u past.
Als u de anticonceptiepil bent vergeten
Als u de anticonceptiepil minder dan 12 uur na het normale tijdstip van slikken alsnog inneemt, blijft u tegen zwangerschap beschermd en hoeft u geen maatregelen te treffen. Als het langer dan 12 uur geleden is dat u de pil had moeten slikken, is het belangrijk om te weten hoeveel pillen u bent vergeten en in welk deel van de cyclus. In dit schema kunt u zien welke maatregelen u moet nemen. De schema’s gelden niet voor de anticonceptiemiddelen Yaz en Qlaira, raadpleeg hiervoor de bijsluiter.
Bij problemen met de anticonceptiering of anticonceptiepleister
Als de anticonceptiering minder dan 3 uur niet gedragen is of als de anticonceptiepleister minder dan 24 uur van zijn plaats is geweest, plaats de ring of de pleister dan gewoon terug. U blijft in dat geval tegen zwangerschap beschermd en hoeft geen maatregelen te nemen. Voor afwijkende tijden volg de adviezen in dit schema op.
Meer weten?
Alle informatie leest u in onze zorgfolder Morning-afterpil.
Wilt u meer weten over dit onderwerp, uw gezondheid of de geneesmiddelen die u gebruikt? Kom dan gerust eens langs bij Alphega apotheek. Wij zijn u graag van dienst.
Ook voor geneesmiddelen die u zonder recept koopt, raden we u aan deze te (laten) controleren of ze samengaan met eventuele andere geneesmiddelen die u al gebruikt. Geef het gebruik van deze zelfzorgmiddelen dan ook altijd door aan uw apotheek.