Eczeem
Eczeem is een allergische ontstekingsreactie van de huid. Eczeem komt bij ongeveer 15 van de 1000 mensen in alle leeftijdsklassen voor: vooral bij jonge kinderen. Het kan al vanaf de geboorte aanwezig zijn, maar ook op latere leeftijd ontstaan.
- Klachten en symptomen
- Oorzaken
- Wanneer arts raadplegen?
- Wat kun je er zelf aan doen?
- Tips bij eczeem
- Geneesmiddelen
- Meer informatie of advies
Klachten en symptomen
De huid vertoont rode plekken, bultjes, blaasjes of schilfers. Mensen met eczeem klagen bovendien vaak over vrij ernstige jeuk. Astma, hooikoorts en emotionele stress kunnen met eczeem gepaard gaan.
Oorzaken
Er zijn twee soorten eczeem. Ze hebben verschillende oorzaken.
Atopisch of constitutioneel eczeem.
Deze vorm van eczeem wordt erfelijk bepaald. In sommige gevallen is de oorzaak onbekend. Deze vorm van eczeem komt met name voor bij kinderen. De begrenzing van het aangedane gebied is meestal onduidelijk. Jeuk is de belangrijkste klacht. Bij chronisch eczeem kan de huid ruw of grof worden.
Deze vorm van eczeem wordt veroorzaakt door overgevoeligheid voor een bepaalde stof zoal nikkel, chroom, rubber, zeep, cosmetica of (af)wasmiddelen. Contacteczeem kan van het ene op het andere moment ontstaan.
Eczeem is niet besmettelijk. Je kunt het dus niet van iemand anders krijgen of aan iemand anders overdragen.
Wanneer moet je een arts raadplegen?
Raadpleeg bij open wondjes, aanhoudende of ernstige klachten altijd een arts.
Wat kun je er zelf aan doen?
Zorg goed voor jouw huid en voorkom uitdroging door bijvoorbeeld geen zeep te gebruiken. Smeer de huid regelmatig in met een vette zalf of een vettende crème. Wanneer je plotseling last krijgt van huiduitslag, kan er sprake zijn van contacteczeem. In dat geval moet je proberen voor jezelf te achterhalen welke stof de overgevoeligheidsreactie heeft veroorzaakt. Je kunt jezelf de volgende vragen stellen:
- Gebruik ik andere cosmetica?
- Ben ik een andere handzeep, toiletzeep of een ander (af)wasmiddel gaan gebruiken
- Bestaat er samenhang tussen de klachten en het dragen van bepaalde sieraden
- Kom ik tijdens mijn werk met prikkelende stoffen in aanraking?
Als je één van deze vragen bevestigend kunt beantwoorden, dan is het mogelijk dat je de oorzaak van jouw klachten hebt gevonden. Probeer in het vervolg elk contact met deze stof te vermijden.
Tips bij eczeem
- Bij een droge huid is het belangrijk om de huid regelmatig in te smeren met een vettende crème of vette zalf.
- Als je overgevoelig bent voor zeep dan kun je overschakelen op zogenaamde zeepvervangende producten. Jouw Alphega apotheek kan je hierover adviseren.
- Wanneer je huid erg droog is, kan een vettende badolie uitkomst bieden. Deze olie vormt een vet laagje op de huid en gaat daarmee schilfering en uitdroging tegen. Vettende badolie is verkrijgbaar in verschillende vormen en kan worden toegepast bij jeuk, droog eczeem of als bescherming tegen eczeem.
- Je kunt voorkomen dat je huid uitdroogt door geen producten met alcohol op de huid te doen, geen zeep te gebruiken en niet te heet of te lang te douchen.Om jeuk tegen te gaan, kun je een jeukstillend middel gebruiken.
- Wanneer je last hebt van eczeem is het verstandig ongeparfumeerde en hypoallergene producten te gebruiken. Jouw Alphega apotheek kan je hierover adviseren.
- Er wordt vaak gedacht dat luieruitslag bijna niet te voorkomen is. Dit is niet waar. Ook baby’s met een gevoelige huid zijn met een zeer intensieve verzorging klachtenvrij te houden.
- ‘Berg’ bij baby’s heeft niets met eczeem te maken.
- Het is een plaatselijke verdroging van de hoofdhuid bij baby’s. Je kunt ‘berg’ het beste behandelen met babyolie of amandelolie. Daarna kun je het gemakkelijk verwijderen met een speelkaart.
Geneesmiddelen
Vaak is smeren met een hormoonzalf (voorgeschreven door een arts) de enige manier om de huid een beetje rustig te houden. Wanneer je je aan het afgesproken gebruikschema houdt, is de kans op bijwerkingen erg klein.
Als jeuk op de voorgrond staat, kan naast een jeukstillend middel op de huid bij aanhoudende klachten een antihistamine (loratadine of cetirizine) worden gebruikt. Als na één week de klachten niet verminderd zijn en de oorzaak van de jeuk onbekend is, kun je het beste een arts raadplegen.
Meer weten?
Alle informatie over eczeem lees je in de folder Eczeem.
Wil je meer weten over dit onderwerp, jouw gezondheid of de geneesmiddelen die je gebruikt? Kom dan gerust eens langs bij Alphega apotheek. Wij zijn je graag van dienst.
Ook voor geneesmiddelen die je zonder recept koopt, raden we aan te laten controleren of ze samengaan met eventuele andere geneesmiddelen die je al gebruikt. geef het gebruik van zelfzorgmiddelen dan ook altijd door aan jouw apotheek.