ASSET_NEWS_TABS_SIDE is verlopen.
Er zijn geen resultaten.
Er zijn geen resultaten.

Asset Publisher Read More is verlopen.

Reisziekte 

Reisziekte is de misselijkheid en het draaierige gevoel dat ontstaat tijdens het reizen per auto, boot, vliegtuig, etc. Het ontstaat door bewegingen of schommelingen. Doordat deze bewegingen het evenwichtscentrum in de hersenen prikkelen, ontstaan misselijkheid en de aandrang tot braken. Deze klachten verdwijnen zodra de beweging van het vervoermiddel stopt. Kinderen hebben vaker last van reisziekte dan volwassenen, doordat hun evenwichtsorgaan nog onvoldoende ontwikkeld is.

Een middel tegen reisziekte wordt pas aangeraden wanneer de gedragsregels onvoldoende werken. Een middel wat cinnarizine of meclozine bevat, is effectief tegen reisziekte. Deze middelen kunnen alleen wel het reactievermogen beïnvloeden. Houdt hier dus rekening mee wanneer je een voertuig moet besturen.

Reisziekte tips

 • Gebruik een half uur voor vertrek een lichte maaltijd zonder coffeïne, alcohol of koolzuurhoudende dranken.
 • Zorg voor voldoende frisse lucht in het vervoermiddel.
 • Probeer voorin te gaan zitten en kijk recht naar voren.
 • Op een boot is de beste plek midden op de boot, waar de minste schommelingen zijn.
 • Doe geen intensieve dingen zoals lezen, computeren, etc.
 • Eet bij misselijkheid tijdens de reis een koekje of een stukje droog brood.

Er wordt vaak gedacht dat een strook onder de auto helpt tegen reisziekte. Dit is niet juist. Deze strook is bedoeld om statische elektriciteit tegen te gaan en is niet van invloed op het ontstaan of tegengaan van reisziekte.

Algemene tips

 • Neem je dagelijkse geneesmiddelen mee op vakantie. Vraag je arts eventueel om een extra recept. Vergeet hierbij ook de anticonceptiepil niet.
 • Indien gewenst, kun je tijdens de vakantie jouw menstruatie uitstellen. Dit kan soms bereikt worden met het doorslikken van de eigen anticonceptiepil. Vraag jouw Alphega apotheek of huisarts om advies.
 • Als je onverhoopt tijdens je vakantie gegevens nodig hebt over je medicijnen, dan kun je jouw apotheek altijd bellen voor deze informatie of gebruik maken van het klantportaal. Vraag hiernaar bij jouw Alphega apotheek.
 • Bewaar geneesmiddelen altijd in je handbagage en verspreid ze over verschillende tassen. Je hebt ze dan altijd bij de hand en het voorkomt problemen als er een tas of koffer zoekraakt.
 • Leg geneesmiddelen nooit op de hoedenplank of in het handschoenenkastje van de auto. Daar worden ze veel te warm. Let vooral op bij zetpillen en vloeistoffen. Deze bederven snel en moeten dus koel worden bewaard. Een eenmaal gesmolten en weer gestolde zetpil is onbruikbaar.
 • Stel je bij aankomst op de hoogte van de dichtstbijzijnde medische hulp waar je in geval van nood terecht kunt.

Meer weten?

Alle informatie over reisziekte lees je in de folder Vakantie en verre reizen

Wil je meer weten over dit onderwerp, jouw gezondheid of de geneesmiddelen die je gebruikt? Kom dan gerust eens langs bij Alphega apotheek. Wij zijn je graag van dienst.

Ook voor geneesmiddelen die je zonder recept koopt, raden we aan te laten controleren of ze samengaan met eventuele andere geneesmiddelen die je al gebruikt. Geef het gebruik van deze zelfzorgmiddelen dan ook altijd door aan jou apotheek.