ASSET_NEWS_TABS_SIDE is verlopen.
Er zijn geen resultaten.
Er zijn geen resultaten.

Asset Publisher Read More is verlopen.

Voorbehoedsmiddelen en anticonceptie

Een condoom dient in de eerste plaats ter voorkoming van zwangerschap. Doordat de zaadlozing in het condoom plaatsvindt, kunnen de zaadcellen niet in de vagina komen. Tijdens seksueel contact kan iemand met een geslachtsziekte of aids anderen besmetten. Door een condoom te gebruiken, neemt de kans hierop aanzienlijk af.
 

Betrouwbaarheid

Hoewel geen enkel voorbehoedsmiddel honderd procent zekerheid biedt, is het condoom behoorlijk betrouwbaar. Uit onderzoek is gebleken dat van de honderd personen die een jaar lang geslachtsgemeenschap met condoom hebben, vier tot zes personen toch zwanger raken. Ter vergelijking: bij gebruik van de anticonceptiepil overkomt dit één tot twee personen van de honderd.

De betrouwbaarheid van een condoom hangt sterk af van het juiste gebruik. Als het condoom scheurt, afglijdt of lekt, kan dat leiden tot zwangerschap of besmetting met een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Er zijn verschillende soa’s, waaronder chlamydia, gonorroe en het hiv-virus dat aids veroorzaakt. Steeds meer mensen kiezen ervoor om naast de pil ook een condoom te gebruiken. Op die manier bescherm je jezelf extra tegen een ongewenste zwangerschap en soa’s.



Let op: Als je een soa hebt opgelopen, is het belangrijk dat je andere, mogelijk geïnfecteerde personen achterhaalt en waarschuwt. Zo kan verdere besmetting worden voorkomen.

Wanneer naar de huisarts?

Raadpleeg in de volgende situaties een (huis)arts:

  • Bij klachten als afscheiding of pus aan de geslachtsdelen.
  • Bij een branderig gevoel tijdens het plassen.
  • Bij zweertjes, wratten, blaasjes of jeuk in de schaamstreek.
  • Bij gezwollen klieren in de liezen.
     

Gebruiksaanwijzing

Een condoom is een rubberen hoesje, dat strak om de penis wordt aangebracht. Mensen die overgevoelig zijn voor rubber, kunnen condooms gemaakt van polyurethaan gebruiken. Op de buitenzijde van condooms is een dun laagje glijmiddel aangebracht. Het gebruik van condooms is niet schadelijk voor de gezondheid.

Let op: Lees voor het gebruik altijd eerst de gebruiksaanwijzing en controleer de uiterste gebruiksdatum op de verpakking.

Breng het condoom pas aan als de penis volledig stijf is. Om te voorkomen dat er lucht in het condoom zit, wordt de top van het condoom tussen duim en wijsvinger gehouden. Daarna wordt het condoom over de gehele lengte van de penis afgerold. Na de zaadlozing bestaat het risico dat het condoom van de penis afglijdt. Hierdoor kan zaad vrijkomen. Stel het terugtrekken van de penis daarom niet te lang uit en houd tijdens het terugtrekken de rand van het condoom om de nog stijve penis vast. Als je een glijmiddel wilt gebruiken, neem dan een speciaal daarvoor bestemd product. In verband met mogelijke beschadiging moeten condooms voorzichtig worden afgerold. Ze kunnen het beste op kamertemperatuur worden bewaard. Bewaar condooms niet op te warme plekken (bijv. dashboardkastje) of te koude (bijv. koelkast). Gebruik condooms nooit vaker dan één keer en open de verpakking niet met een schaar of naald. Omdat  alle in Nederland verkrijgbare condooms elektronisch zijn getest, hoef je voor gebruik het condoom niet te testen. Dit is zelfs af te raden. Condooms mag je nooit weggooien in het toilet. Gooi ze altijd in een afvalemmer.
 

Vrouwencondoom

Vrouwencondoom

Femidom® is een superwijd condoom met zowel boven als onder een flexibele ring, Het condoom voegt zich geheel naar de vorm van de vagina. Dit condoom combineert een betrouwbare bescherming tegen zwangerschap met een effectieve barrière tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. De onderste ring van het condoom valt over de baarmoedermond en de bovenste ring valt over de buitenste schaamlippen. Femidom® kan enige tijd voor de geslachtsgemeenschap ingebracht worden. Het vrouwencondoom is in tegenstelling tot het condoom van kunststof gemaakt, hierdoor beschadigt de huid minder snel.


Hormonale anticonceptie

Anticonceptie is een uiterst betrouwbaar en veelgebruikt  middel. Het voorkomt de ovulatie en innesteling van de eventuele vrucht in de baarmoederwand. Het implantatiestaafje Implanon® zorgt gedurende drie jaar voor aan afdoende anticonceptie. De Nuvaring® is een ring met hormonen die in de vagina wordt ingebracht en gedurende drie weken hormomen afgeeft. De Evra® pleister is eenpleister die  iedere week geplakt moet worden en via de huid hormonen afgeeft.
 

Spiraaltje (IUD = Intra Uterine Device)

Het endometrium wordt door plaatsing van een spiraaltje ongeschikt voor innesteling van de vrucht. Het koperdraad in het spiraaltje verhoogd de anticonceptieve werking. Het Mirena® spiraaltje geeft bovendien een hormoon af dat zorgt voor een anticonceptieve werking.

Pessarium

De veerkrachtige rand van deze rubberen ring zorgt ervoor dat het pessarium in de vagina, valk voor de baarmoedermond blijft zitten. Het pessarium voorkomt zo passage van zaadcellen. Het wordt in combinatie met zaaddodende pasta gebruikt. Pessaria worden ook gebruikt als steun bij verzakking van de baarmoeder.

Zaaddodende middelen

Dit zijn chemische stoffen die vlak voor de gemeenschap in de vagina worden gebracht. Er zijn verschillende toedieningsvormen verkrijgbaar, Deze middelen zijn niet betrouwbaar tenzij ze gecombineerd worden met een ander voorbehoedsmiddel. Condooms zijn over het algemeen ook voorzien van een laagje zaaddodend glijmiddel.

Hormonale anticonceptiva en het spiraaltje zijn in eerste instantie alleen op recept verkrijgbaar. Het pessarium moet worden aangemeten door een arts.

Wanneer naar de huisarts?

Wanneer je gebruik wilt gaan maken van een anticonceptiemiddel wat op voorschift van de arts moet, moet je contact opnemen. Ook bij het vermoeden van een geslachtsziekte, bij sterk ruikende afscheiding, bij een droge vagina en bij pijn en jeuk in de schaamstreek is het verstandig een arts te raadplegen. Wanneer een condoom scheurt, afglijdt of lekt, kan dat leiden tot een zwangerschap of besmetting met een SOA of HIV/AIDS

Meer weten?

Alle informatie lees je in de folder Voorbehoedsmiddelen
en anticonceptie.

Voor meer informatie over condooms of glijmiddelen verwijzen we je naar de website van Durex®: www.durex.nl

Wil je meer weten over dit onderwerp, jouw gezondheid of de geneesmiddelen die je gebruikt? Kom dan gerust eens langs bij Alphega apotheek. wij zijn je graag van dienst.

Ook voor geneesmiddelen die je zonder recept koopt, raden we aan te laten controleren of ze samengaan met eventuele andere geneesmiddelen die je al gebruikt. Geef het gebruik van deze zelfzorgmiddelen dan ook altijd door aan jouw apotheek.