ASSET_NEWS_TABS_SIDE is verlopen.
Er zijn geen resultaten.
Er zijn geen resultaten.

Asset Publisher Read More is verlopen.

Voetschimmel

Voeten worden de hele dag door belast. Bij een slechte verzorging en verkeerd schoeisel kunnen tal van klachten ontstaan. Een veel voorkomende aandoening is voetschimmel. Voetschimmel is een infectie aan de voeten die veroorzaakt wordt door schimmels.

Klachten en symptomen
Oorzaken
Wanneer een arts raadplegen?
Hoe voorkom je voetschimmel?
Wat kun je er zelf aan doen?
Geneesmiddelen
Meer informatie en advies

Klachten en symptomen

Bij voetschimmel is de huid ( vooral tussen de tenen) rood en schilferig. Daarnaast kan er jeuk optreden en kan de huid bij een hardnekkige infectie openbarsten. Ook kunnen de teennagels aangedaan zijn.

Oorzaken

Schimmels groeien het beste in een warme en vochtige  omgeving, De transpirerende huid is daarom een goede groeiplaats voor deze schimmels. Bij voetafwijkingen kan de voet onvoldoende worden geventileerd. Dit vergroot de kans op schimmelgroei.

Bij transpirerende  voeten heb je een grotere kans op voetschimmel dan bij 'droge' voeten. Door transpiratie is de huid niet alleen warm en vochtig, maar schilfert ook af. De groeikansen voor een schimmel nemen hierdoor toe.

Voetschimmel wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd. Dit is geen goede naam omdat het geen eczeem is. Ook wekt het woord de indruk dat voetschimmel alleen bij zwemmers voorkomt. hoewel voetschimmel inderdaad vaak in zwembaden wordt opgelopen, moet je ook oppassen voor andere vochtige ruimtes in openbare gelegenheden zoals douches en kleedkamers in gymzalen.

Wanneer moet je een arts raadplegen?

  • Wanneer na behandeling de klachten erger worden
  • Wanneer er pus of gele korstjes voorkomen
  • Wanneer je last hebt van een slechte doorbloeding in de onderbenen of voeten
  • Wanneer je diabetes hebt

Hoe voorkom je voetschimmel?

Je kunt een schimmelinfectie voorkomen door je voeten regelmatig te wassen. Was ze bij voorkeur zonder zeep of met een pH-neutrale zeep. Het is belangrijk de voeten goed af te drogen, vooral tussen de tenen. Daarnaast is het verstandig iedere dag schone sokken aan te trekken.

Heb je last van zweetvoetne, trek dan zo nodig twee keer per dag schone sokken aan om de voeten droog te houden. Draag bij voorkeur sokken van wol of katoen. Wissel regelmatig van schoenen. Draag in een vochtige of warme omgeving (zwembad, kleedkamer en gymzaal) altijd slippers, zodat je voeten niet met de natte vloer in contact komen.

Wat kun je er zelf aan doen?

Een schimmelinfectie gaat niet vanzelf over, Door bovenstaande regels in acht te nemen kun je de infectie zo ver mogelijk inperken. Voor de behandeling van voetschimmel bestaan er verschillende geneesmiddelen.

Geneesmiddelen

De geneesmiddelen tegen schimmelaandoeningen zijn te verdelen in twee groepen

Schimmeldodende middelen

Terbinafine hoeft maar eenmaal daags of eenmaal per week toegepast te worden. De verschijnselen zijn vaak al na een week verdwenen. Het middel hoeft daarna niet langer gebruikt te worden. Terbinafine mag niet gebruikt worden door kinderen onder de 12 jaar, tijdens zwangerschap en bij het geven van borstvoeding.

Schimmelgroeiremmende middelen

Deze middelen moeten op en ruim rondom de aangetaste plekken worden aangebracht. Zet de behandeling minstens 3 tot 4 weken voort. Bij de behandeling van voetschimmel met schimmelgroeiremmende middelen wordt vaak een strooipoeder in combinatie met een crème gebruikt. De crème wordt toegepast op de voeten en het strooipoeder kan in de sokken en in de schoenen worden gestrooid. Je kunt deze middelen het beste na elke voetreiniging aanbrengen. de behandeling na het verdwijnen van de klachten tenminste 1 week voortzetten.

Let op: producten met miconazol mogen niet gebruikt worden wanneer je bepaalde bloedverdunners gebruikt. Raadpleeg hiervoor jouw Alphega apotheek.

Meer weten?

Alle informatie over voetschimmel lees je hier in de folder. Wil je meer weten over dit onderwerp, jouw gezondheid of de geneesmiddelen die je gebruikt? Kom dan gerust eens langs bij Alphega apotheek. Wij zijn je graag van dienst.

Ook voor geneesmiddelen die je zonder recept koopt, raden we aan te laten controleren of ze samengaan met eventuele andere geneesmiddelen die je al gebruikt. Geef het gebruik van deze zelfzorgmiddelen dan ook altijd door aan jouw apotheek.