ASSET_NEWS_TABS_SIDE is verlopen.
Er zijn geen resultaten.
Er zijn geen resultaten.

Asset Publisher Read More is verlopen.

Hoofdluis 

Luizen zijn kleine, grijsbruine beestjes van ongeveer drie millimeter groot. Neten (luizeneieren) zijn witte puntjes die vastzitten aan de haren.

Klachten en symptomen

Luizen hebben de menselijke huid nodig om te leven. Ze prikken gaatjes in de huid en zuigen daardoor bloed op. Dit veroorzaakt hevige jeuk. De hoofdluis leeft dicht bij de hoofdhuid en legt haar eitjes (neten) vaak achter de oren tegen de haarbasis. De hoofdluis kan behalve in hoofdhaar ook in wimpers, wenkbrauwen en baardhaar worden aangetroffen.


Oorzaken

Overdracht van hoofdluis vindt voornamelijk plaats door lichamelijk contact (bijvoorbeeld spelende kinderen). Er wordt wel gedacht dat luizen het gevolg zijn van armoede of slechte lichaamshygiëne. Dat is niet het geval. Ook onder normale hygiënische omstandigheden is hoofdluis nauwelijks te voorkomen. Het is dus geen schande.

Wanneer moet je een arts raadplegen?

Wanneer kinderen jonger dan zes maanden, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, hoofdluis hebben, is het verstandig om een arts te raadplegen. Ook als de huid op verschillende plaatsen kapot gekrabd is, kun je beter naar een huisarts gaan.

 

Deze prducten zijn medische hulpmiddelen lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Hoe voorkom je hoofdluis?

Luizen ‘lopen’ gemakkelijk over van het ene hoofd naar het andere. Probeer daarom direct contact te vermijden. Waarschuw bij schoolgaande kinderen ook de school om verdere verspreiding te voorkomen.

Wat kun je er zelf aan doen?

Een snelle behandeling voorkomt dat meerdere gezinsleden of klasgenootjes luizen oplopen. Helaas hangt er een taboesfeer rond dit onderwerp. Door meer openheid kan veel leed bij anderen worden voorkomen.

Let op: Hoofdluis gaat niet vanzelf over en moet altijd behandeld worden. Licht dus altijd jouw omgeving in. En door de nagels kort te houden worden krabwondjes voorkomen.

Indien er in jouw directe omgeving gevallen van hoofdluis voorkomen, controleer dan minimaal eenmaal per week alle gezinsleden. De aanwezigheid van luizen kan worden vastgesteld door het haar met een luizen- of netenkam boven een stuk wit papier te kammen.

Meer weten?

Alle informatie over hoofdluis lees je in de folder Hoofdluis. Wil je meer weten over dit onderwerp, jouw gezondheid, of de geneesmiddelen die je gebruikt? Kom dan gerust eens langs bij Alphega apotheek. Wij zijn je graag van dienst.

Ook voor geneesmiddelen die je zonder recept koopt, raden we aan te laten controleren of ze samengaan met eventuele andere geneesmiddelen die je al gebruikt. Geef het gebruik van deze zelfzorgmiddelen dan ook altijd door aan jouw apotheek.