ASSET_NEWS_TABS_SIDE is verlopen.
Er zijn geen resultaten.
Er zijn geen resultaten.

Asset Publisher Read More is verlopen.

De Farmacogenetische test

Veilige medicatie op maat, bereikbaar voor iedereen.

Geen mens is hetzelfde
De werking van een geneesmiddel is enerzijds afhankelijk van de dosis die de arts voorgeschreven heeft en anderzijds van de mate waarin de lever het geneesmiddel omzet, zodat het opgenomen kan worden in het bloed en zo zijn werking kan hebben in het lichaam. In de lever zitten enzymen die zorgen voor het omzetten van geneesmiddelen in werkzame stoffen die vervolgens opgenomen worden door het lichaam. Door variaties in het DNA is geen lever gelijk en zo kan het voorkomen dat een enzym dat een specifiek geneesmiddel moet omzetten, bij de ene persoon voor een hogere of zelfs een lagere doses werkzame stof in het bloed zorgt. Sommige enzymen kunnen bij bepaalde mensen zelfs ontbreken in de lever, waardoor het lichaam helemaal niets kan doen met de werkzame stoffen in een bepaald geneesmiddel. Deze DNA-variaties kunnen resulteren in een verminderd, geen of juist te hoog effect, waardoor in het laatste geval zelfs bijwerkingen van kunnen ontstaan.

Voor wie is de test bedoeld?
In principe voor iedereen. Het doet er niet toe of u al geneesmiddelen gebruikt of niet. Het is fijn om vooraf te weten welke geneesmiddelen in welke hoeveelheden voor u het beste resultaat geven. Voor een aantal patiëntgroepen is de farmacogenetische test extra relevant omdat zij geneesmiddelen gebruiken waarbij de individuele enzymwerking regelmatig problemen geeft. Het betreft onder andere geneesmiddelen voor psychiatrische en cardiologische aandoeningen, diabetes medicatie en medicatie voor de bloedstolling.

DNA analyse
Met de farmacogenetische test wordt een DNA-analyse gemaakt, waarin vastgesteld wordt wat het vermogen van de lever is om specifieke geneesmiddelen om te zetten in werkzame stoffen of het afbreken hiervan. De meting vindt plaatst voor verschillende enzymen in combinatie met de werkzame stoffen van meerdere geneesmiddelen. Met de farmacogenetische test kan dus bepaald worden welke geneesmiddelen, in welke specifieke doses, voor u het beste werken. Als uit de test blijkt dat u een normale enzymactiviteit heeft, hoeft er geen actie te worden ondernomen op uw medicatie, maar bij een enzym dat de helft van de activiteit heeft, moet bijvoorbeeld de doses van het geneesmiddel aangepast worden.

Hoogwaardig, uitgebreid en veilig
De farmacogenetische test van Alphega is ontwikkeld met een toonaangevende Amerikaanse partner, heeft een FDA (US Food Drug Administration) goedkeuring en voldoet aan de strengste eisen. De test van Alphega apotheek is momenteel de meest uitgebreide farmacogenetische test in Europa. Met de test worden meer dan 300 geneesmiddelen en 27 genen getoetst op de geschiktheid voor uw specifieke DNA-profiel. Alphega gebruikt uw DNA-analyse alleen voor medicatiedoeleinden en niet voor onderzoek naar andere afwijkingen. Doordat de gegevens geanonimiseerd verwerkt worden tijdens het analyseproces, is uw privacy volledig gegarandeerd.

De test procedure
Het afnemen van het DNA gaat eenvoudig. Met een wattenstokje neemt een medewerker van de apotheek wat wangslijmvlies bij u af. Het monster wordt opgestuurd naar een gespecialiseerd laboratorium dat uit het wangslijmmonster het DNA isoleert. Vervolgens worden de enzymen uit het DNA, die verantwoordelijk zijn voor de omzetting van de geneesmiddelen, geanalyseerd. Het onderzoek kan vervolgens aantonen of er afwijkingen zijn in de enzymen voor bepaalde stoffen. De apotheek ontvangt het resultaat van de test in de vorm van een zogenoemd farmacotherapeutisch paspoort. Het farmacotherapeutisch paspoort en uw medicatiegeschiedenis vormen de basis voor verdere actie. De apotheek zal indien nodig in overleg treden met uw behandeld arts om te bepalen of en welke aanpassing van de medicatie doorgevoerd zou kunnen worden. Dankzij het farmacotherapeutisch paspoort kan uw medicatie voortaan gepersonaliseerd toegediend worden.

Bekijk hier de farmacogeneticabrochure

Met de farmacogentische test van Alphega, wordt veilige medicatie op maat, bereikbaar voor iedereen.

Voor meer informatie
Wilt u meer weten over deze service?

Neem dan contact op met één van de onderstaande apotheken1.
Ga naar de apotheekpagina of loop gerust eens binnen voor meer informatie.

Alkmaar Alphega apotheek De Hoef
Almere Alphega apotheek Archipel
Almere Alphega apotheek De Binder
Almere Alphega apotheek De Boog
Almere Alphega apotheek De Bouwmeester
Almere Alphega apotheek Castrovalva
Almere Alphega apotheek De Compagnie
Almere Alphega apotheek De Brug
Almere Alphega apotheek Filmwijk
Almere Alphega apotheek De Notekraker
Almere Alphega apotheek Opmaat
Almere Alphega apotheek Parkwijk
Almere Alphega apotheek Prisma
Almere Alphega apotheek De Spil
Almere Alphega apotheek Vizier
Almere Alphega apotheek Waterwijk
Amsterdam Alphega apotheek Amsterdam
Apeldoorn Alphega apotheek Ooster-Welgelegen
Asten Alphega apotheek Asten
Bakel Alphega apotheek Bakel - Milheeze
Beesd Alphega apotheek De Betuwe
Bergen (NH) Alphega Bergense apotheek
Brummen Alphega apotheek Brummen
Damwâld Alphega apotheek De Dokkumer Wâld
Delden Alphega apotheek Delden
Den Haag Alphega apotheek Duindorp
Den Haag Alphega apotheek Statenkwartier
De Westereen Alphega apotheek De Dorpsacker
Doetinchem Alphega apotheek De Haan
Dordrecht Alphega Admiraal apotheek
Dronten Alphega apotheek Beursplein
Eerbeek Alphega apotheek Eerbeek
Egmond aan Zee Alphega apotheek De Egmonden
Geldermalsen Alphega apotheek De Betuwe - Locatie Centrum
Geldermalsen Alphega apotheek De Betuwe - Locatie De Pluk
Gouda Alphega apotheek Goverwelle
Harderwijk Alphega apotheek Tweelingstad
Heerenveen Alphega apotheek Swarte
Hengelo Alphega apotheek Tuindorp
Hoofddorp Alphega apotheek Toolenburg
Huizen Alphega apotheek Wessels
Leeuwarden Alphega Centraal apotheek
Sneek Alphega apotheek Postma
Spanbroek Alphega apotheek West-Friesland
Utrecht Alphega apotheek Wilhelmina
Voorschoten Alphega Hofland apotheek
Wierden Alphega apotheek Wierden
Wijhe Alphega apotheek Wijhe
Zoetermeer Alphega apotheek Middelwaard

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1) Apotheken, aangesloten bij de formule Alphega Apotheek, zijn zelfstandig. Verkoopprijzen, assortiment en aanbod van zorgdiensten en services kunnen daarom variëren per apotheek. Bekijk het aanbod van zorgdiensten en services van uw Alphega apotheek op de apotheekpagina.