ASSET_NEWS_TABS_SIDE is verlopen.
Er zijn geen resultaten.
Er zijn geen resultaten.

Asset Publisher Read More is verlopen.

Huidverzorging

De huid is het grootste orgaan van ons lichaam. Goede huidverzorging is daarom belangrijk. Huidveroudering kan niet worden gestopt, maar kan met een goede verzorging wel worden vertraagd. Daarbij is het vooral van belang om schadelijke invloeden, zoals roken en overmatig zonlicht te vermijden.

De huid en functies van de huid

De huid is opgebouwd uit een aantal lagen. In de zeer dunne opperhuid worden de huidcellen aangemaakt. Daarnaast heeft de opperhuid een zure beschermlaag, die beschermt tegen invloeden van buitenaf (bijvoorbeeld zonnestraling). De daaronder liggende lederhuid bevat onder meer spiervezels, zweetklieren, bloedvaten en talgklieren. Deze laag maakt de huid weer soepel en geeft stevigheid. In het onderhuidse bindweefsel worden vetcellen geproduceerd, die vervolgens de onderhuidse vetlaag vormen. De huid heeft een aantal belangrijke functies:

 • De huid beschermt ons lichaam tegen ziektekiemen.
 • Via de huid wordt overtollig vocht afgescheiden.
 • Door de bloedvaatjes in de lederhuid wordt de lichaamstemperatuur gereguleerd.
 • Onder invloed van het zonlicht maakt de huid vitamine D aan.
   

De huid in de zomer en winter

Door de hogere temperatuur bij warm weer transpireren we meer; de zweet- en talgklieren werken dan dus harder. De meest voorkomende huidproblemen in de zomer zijn zonnebrand, schimmels in de huidplooien en irritatie door overmatig transpireren. Zorg dus voor een goede bescherming tegen de zon en het regelmatig verschonen van kleding.

In de winter zijn de zweet- en talgklieren minder actief. Bescherm de huid goed, ook omdat deze door de koude buitenlucht sneller uitdroogt. Ook een droge lucht in huis (bijvoorbeeld door centrale verwarming), en het dik aankleden in de winter bevorderen het uitdrogen van de huid. Hierdoor kun je last krijgen van een schrale of geïrriteerde huid, of jeuk, ruwe plekjes en kloofjes. Vet je huid daarom goed en op tijd in.

Huidverzorging

Gezichtshuid (verzorgen met dagcrème, nachtcrème en stoombad)
Dagcrème beschermt de huid tegen allerlei invloeden van buitenaf. Nachtcrème bevat stoffen die de huid stimuleren en herstellen. Als je een vette huid hebt, kun je beter geen nachtcrème gebruiken omdat de huid hierdoor nog vetter wordt. Gebruik ook liever geen zeep en ontvettende producten bij een vette huid, omdat hierdoor de aanmaak van talg juist wordt gestimuleerd.

Voor het optimaal functioneren van de huid is het belangrijk om de afvoerkanaaltjes van zweet- en talgkliertjes open te houden. In het gezicht kan dit door middel van een stoombad. Ga hiervoor met een handdoek over het hoofd tien minuten boven een kom heet water zitten. Ook warme kompressen zijn geschikt voor het openen van de poriën. Je kunt dit het beste doen voordat je naar bed gaat. Zo kan de huid rusten en voldoende zuurstof opnemen.

Babyhuid
De babyhuid is zeer gevoelig, omdat het beschermende laagje nog onvoldoende is ontwikkeld. Wil je jouw baby met zeep wassen, kies dan voor een neutrale, milde babyzeep. Ook voor volwassenen met een gevoelige huid is deze zeep geschikt. Regelmatig gebruik van badolie is belangrijk om de babyhuid soepel te houden en te beschermen tegen uitdroging.

Dagelijkse verzorging met pH-neutrale zeep
De basis van een goede huidverzorging is het goed reinigen van de huid. Zeep kan daarbij een behoorlijke boosdoener zijn. De zuurgraad van de huid beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Gewone zeep is niet zuur, maar juist het tegenovergestelde: alkalisch. Dit kan de beschermlaag van de huid aantasten, waardoor huidproblemen kunnen ontstaan zoals acne, een geïrriteerde huid, een vette huid, jeuk en eczeem. Voor de dagelijkse wasbeurt kun je daarom het beste een neutrale zeep met dezelfde zuurgraad als de huid gebruiken (pH-waarde van 5,5).

 

Droge of geïrriteerde huid
Een droge of geïrriteerde huid kan worden veroorzaakt door vele factoren:

 • Leven of werken in een centraal verwarmde omgeving
 • Weersinvloeden (wind/zon)
 • Luchtverontreiniging
 • Chloor in zwembadwater
 • Droge lucht
 • Het voedingspatroon
 • Stofwisselingsproblemen
 • Stress
 • Sommige cosmetische producten (make-up) en toiletzepen

Het gebruik van badolie tijdens baden en douchen kan uitdroging van de huid voorkomen. Het herstelt de zuurgraad van de huid, waardoor het beschermende vetlaagje behouden blijft en de huid weer soepel aanvoelt. Badolie is geschikt voor elk type huid.

Er is een breed assortiment huidverzorgingsproducten beschikbaar. Een groot aantal producten is hypoallergeen of dermatologisch getest. Jouw Alphega apotheek kan je hierover adviseren. Ook in de webshop van Alphega apotheek bieden we een ruim assortiment huidverzorgingsproducten

Meer weten?

Alle informatie lees je in de folder Huidverzorging.

Voor meer informatie over huidverzorging kijk bij onze dienst Huidverzorging. In de Alphega apotheek webshop vind je een ruim assortiment huidverzorginsproducten. Of kom langs bij je Alphega apotheek, we helpen je graag.

Op deze pagina lees je meer over huidverzorging van baby's.

Wil je meer weten over dit onderwerp, jouw gezondheid of de geneesmiddelen die je gebruikt? Kom dan gerust eens langs bij Alphega apotheek. Wij zijn je graag van dienst.

Ook voor geneesmiddelen die je zonder recept koopt, raden we aan te laten controleren of ze samengaan met eventuele andere geneesmiddelen die je al gebruikt. Geef het gebruik van deze zelfzorgmiddelen dan ook altijd door aan jouw apotheek.